vrijdag 29 november 2013

KENIA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL 1-F)

S.S.KENIA.

9 OCTOBER 1971 T/M 2 MAART 1972.

Het lossen te Hong Kong Kowloon ging langzaam, daar en te weinig opslagruimte was aan de wal. Zodoende wachten geruild en met een paar man met de Star Ferry van Kowloon overgestoken naar Hong Kong eiland.


Bij de busterminal een bus weten te vinden die het gehele eiland rondreed. Bij het dorpje Shek-O een stop gemaakt en wat rond gekeken. Daarna weer de bus genomen met uiteindelijk bestemming de sampan haven in het stadsdeel Aberdeen.


In deze sampan haven leeft een enorme bevolkingsgroep op het water in schepen die er ten anker liggen en die lading vervoeren of vis gaan vangen. Het is er een drukte van belang.


Kleine wrikbootjes onderhouden het personen vervoer tussen de gemeerde schepen in de haven en de wal. Het zijn meestal vrouwen die deze scheepjes bemannen en hebben daarbij hun kinderen bij zich aan boord.


Zo huurden we twee van deze bootjes en lieten ons door de haven rondvaren. Sommige schepen lagen op lading te wachten en andere op een plaats aan de kade om de lading te lossen.


Voor op de plecht van de vissersboten staan regelmatig bamboe stokken met daaraan resten van wat eens vlaggen of wimpels waren. Het bleek dat dit rouwvaandels waren. Als een familielid of een opvarende overleed werd er zo'n vaandel geplaatst en deze bleef er hangen totdat het geheel was vergaan in weer en wind.


Om haar handen vrij te hebben om het bootje voort te wrikken droeg ze haar kind in een doek op haar rug gebonden.


Goederen werden niet alleen aan de kade gelost maar ook in kleinere bootjes op het water. Overal hoorde je het constante geroep van de scheepslieden en  de handelaren. Verder het geklop van hamers van de scheepswerfjes voor de bouw en reparatie van de houten schepen.


In deze haven liggen ook enige drijvende restaurants. Het bekendste is Tai Pak en is gespecialiseerd in zeegerechten. 


( Fraaie plafond versiering in restaurant Tai Pak.)


Draken vlees of bloed was er niet te krijgen, maar wat we hadden besteld was smakelijk en betaalbaar.
Zo verlieten we met goed gevulde magen het restaurant Tai Pak na een drukke middag verkennen van Hong Kong en vooral de haven van Aberdeen.

Na het lossen te Hong Kong keerden we terug naar Singapore alwaar ik met enige collega's met verlof ging.
Nog een paar dagen in het Cockpit Hotel doorgebracht en daarna met KLM naar Nederland gevlogen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten