zondag 11 augustus 2013

CAPISTERIA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL-1B)

S.S. CAPISTERIA.

8 DECEMBER 1967 T/M 5 JUNI 1968.


Terug in de Persische Golf werd er te Mena al Ahmadi (Saudi Arabië) geladen voor Sydney en Geelong in Australië.


Het nieuwe opera gebouw van Sydney in aanbouw.


Het gehele ontwerp was een onderwerp van discussie en het maken van spotprenten  zoals hierboven welke de ondertiteling kreeg "The Fucking Turtles". 


(Meeuwen achter het schip in de ondergaande zon.)


Na de reis naar Australië werd er geladen te Karg Island voor Bombay in India.
Bij aankomst te Bombay moesten we enige dagen ten anker daar er geen ligplaats vrij was voor het schip. Toen we uiteindelijk plaats hadden en anker op gingen bleek er een enorme kluit modder en afval aan het anker te zitten en dus liet de stuurman het gedeeltelijk weer vallen om het schoon te spoelen. Maar toen het anker met ketting weer werd binnen gehaald bleek het anker te zijn verdwenen. De schalm aan het anker was afgebroken en het anker lag op de bodem van de haven van Bombay


Om het reserve anker voor bij de bak te verwijderen werd er een ponton met kraan ingehuurd om het anker eerst op het dek van de ponton neer te leggen en aldaar ver gelegen van het schip met zware branders al de bewegende delen weer goed bewegend te maken. Het anker stond er ongebruikt reeds vanaf de nieuwbouw van het schip in 1960. 


( Intussen werden we aan boord bezig gehouden door een slangenbezweerder.)

Weer voorzien van twee ankers ging de reis in ballast van Bombay terug naar Kuwait om daar te gaan laden voor Cork in Ierland.Het werd weer een reis om Kaap de Goede Hoop en werd er weer te Kaapstad proviand aan boord genomen. Niet te vergeten de zo verlangde post van het thuisfront te ontvangen en te verzenden.


Bij aankomst te Cork werd een gedeelte van de officieren afgelost om met verlof te gaan. We vlogen met de Ierse luchtvaart maatschappij Air Lingus naar Londen en van Londen met de BEA naar Rotterdam.
Het was een lang contract met veel onderhoud aan het door de Engelsen verwaarloosde schip zowel in de machinekamer als aan dek.


1 opmerking:

  1. Feliciteren prachtige artikelen in blog, mooie diapo, fotos, plaatjes en sheppen. Groetjes uit Belgie.

    BeantwoordenVerwijderen