zaterdag 10 augustus 2013

ARCA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL-2A)

S.S. ARCA.

26 JANUARI 1973 T/M 25 MEI 1973.Op 26 januari 1973 stapte ik weer aan boord van het s.s. Arca. Intussen was er een wisseling  van de bemanning geweest en had de Nederlandse bemanning plaats gemaakt voor bemanning uit Indonesië.
Het was een gezellige en hard werkende ploeg die dol waren op muziek maken en liedjes zingen na het werk.
Te Singapore was bij de raffinaderij op Pulau Bukom een lading geladen voor Whangarei in Nieuw Zeeland. 


Het werd een reis met de nodige voorjaars stormen en bij Kaap Leeuwin (Australië) kregen we het slechte weer recht op de kop. 


Het scheepsdek werd dan ook regelmatig 'gewassen'.


De rust keerde pas weer toen we in de baai bij Whangarei in Nieuw Zeeland onze lading gingen lossen.


Het was op vrije momenten heerlijk om een rustige strandwandeling te maken te Whangarei. Na het lossen van de lading vertrokken we naar Geelong in Australië om er te gaan laden voor Humea op het eiland Nouméa van de Frans New Caledoniën eilanden. 


Daar er te Humea geen steiger was om aan te meren werd de lading gelost via een boei en een pijpleiding naar de wal. Ook aan de wal was het intussen bekend dat het schip was bemand met Nederlandse officieren en bemanning uit Indonesië, maar ook dat we twee jonge marine cadetten van de Indonesische Marine aan boord hadden om hun te trainen in het tanker gebeuren.
Zo kregen we onverwachts het bericht dat we bezoek zouden krijgen van de ambassadeur van Indonesië en zijn echtgenote die graag kennis wilde maken met de twee cadetten ( jongens uit hoge militaire families ) en de bemanning.


Er werd naast het schip een klein ponton afgemeerd, zodat we de statie trap er op konden leggen om het hoge bezoek veilig aan boord te laten komen.


Het werd een ontspannen bezoek, waarbij de ambassadeur een geanimeerd gesprek had met de cadetten Jan en Willem. Ze werden samen met enige officieren uitgenodigd voor een diner aan de wal.Zo haalden we ook de lokale kranten.


Het lossen van de lading ging gewoon door en zo viel ook langzaam de tropische avond in te Humea.


Na het verdwijn en van de zon lichte de hemel nog even op en viel snel de tropen nacht over de Frans Nieuw Caledoniën eilanden. De volgende ochtend vertrokken we om weer een nieuwe lading te gaan laden in Singapore. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten