zaterdag 10 augustus 2013

ARCA S.S. SHELL TANKERS B.V. (DEEL-2B)

S.S. ARCA.

26 JANUARI 1973 T/M 25 MEI 1973.


De terug reis naar Singapore verliep niet al te rustig over de Indische Oceaan, maar ook aan het slechte weer kwam een einde.


Wat dan ook de gelegenheid was om op het achterdek en sate party te organiseren. De sate over werd gemaakt uit een lege oliedrum en een ieder liet het zich goed smaken.
Er werd weer geladen in Singapore voor Whangarei in Nieuw Zeeland, waarna we weer terug keerden naar Singapore.


Ook de bemanning gaf  op de reis van Singapore naar Hong Kong een party welke ze opluisterden met hun eigen muziek en zang. 


De lading in Hong Kong werd gelost bij het vliegveld, maar zij die de wal opgingen staken over naar het eiland zelf en bezochten stadsdeel Aberdeen, waar al de sampans gemeerd liggen. Overbevolking op het water.Aberdeen haven is een drijvende stad op zich zelf. Het is een komen en gaan van sampans met hun handelswaar en vers gevangen vis. Veel kleine bootjes zorgen voor verbinding tussen de wal en de bewoonde schepen en tussen dit bruisende leven worden zelfs nog nieuwe schepen gebouwd.Aan het model van de sampans is weinig veranderd in de vele jaren. Alleen heb ben veelal de zeilen plaats gemaakt voor motorische voortstuwing.


Een Chinese pajung (paraplu) gemaakt uit geolied papier, touw en bambu; omgebouwd tot een stukje sfeer verlichting in de scheepshut. 


De Shell raffinaderij op Pulau Bukom bij nacht. De grootste olie raffinaderij van het Verre Oosten waar het komen en gaan is van tankers 24 uur per dag.


Wederom een reis naar Hong Kong en een gezellige sate party waarop onze twee cadetten Jan en Willem uitblonken in het 'piepen' van de sate.. 


Op 25 mei 1973 kwam er een einde aan mijn contract aan boord van de Arca en werd ik te Singapore afgelost, waar ik enige dagen in het Cockpit Hotel verbleef wachtend op mijn thuisvlucht naar Schiphol Amsterdam. Ook de bemanning ging hier met verlof.


Zo is het dan altijd weer goed om over je eigen land te vliegen en het van bovenaf te bekijken bij het aanvliegen van de landingsbaan op Schiphol.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten