zondag 24 maart 2013

PINISI ZEILSCHIP INDONESIË. (DEEL 2)

KAPAL PINISI.


De bouwplaats voor de Pinisi was ieder vrij stukje strand, waar ook dichtbij genoeg hout voor de bouw verkrijgbaar was. Vreemd genoeg zijn deze scheepjes nooit uit hardhout opgebouwd.


Heden ten dagen kan men de bouw van deze schepen in hun traditionele vorm nog vinden in het vissersdorpje Bira. ook hier worden ze nog gewoon gebouwd op het strand in de schaduw van een klapperboom (palmboom)


Bira is een klein dorpje met ruim duizend inwoners en is gelegen aan Kaap Tanjung Lasa, die bekroond wordt door een afgevlakte top van 120 meter hoogte.


Volgens de lokale legende ( en er zijn er zeer veel ) werd hier de eerste perahu (boot) gebouwd. Jaren lang lagen hier de scheepswerfjes naast elkaar op het strand voor de bouw en de reparatie van deze scheepjes.  Alles raakte met de jaren in verval en werd de scheepsbouw overgenomen door de plaats Tanaberu Bira's.  In de dertige jaren van de vorige eeuw leverde dit werk op aan meer dan 3000 boten bouwers.


De weinige honderden die nu nog dit beroep als werk uitvoeren bouwen deze traditionele schepen met een aantal van vier per jaar gewoon op het strand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten