dinsdag 29 januari 2013

KONINKLIJKE TOESPRAAK VAN BEATRIX.

AFSCHEID VAN EEN VORSTIN.

Miljoenen Nederlander hebben gisterenavond via de meeste televisie zenders gekeken en geluisterd naar de van te voren aangekondigde toespraak van Koningin der Nederlanden Beatrix die op 31 januari 75 jaar wordt en reeds 33 jaar ons staatshoofd is.   Een toespraak, die voor vele met gemengde gevoelens opriep, waarin Beatrix mededeelde afstand te doen van de troon op 30 april 2013 ten gunste van haar zoon Willem-Alexander die op die datum dan als koning der Nederlanden gehuldigd zal worden in Amsterdam.

Het wordt geen koning Willem de Vierde, maar koning Willem-Alexander.Ook hem en zijn gemaal koningin Maxima wensen we veel sterkte met de zware taken die hun wachten in de toekomst.

We nemen dan afscheid van een geweldige vorstin die haar taak met volle overgave, zowel zakelijk als menselijk vervulde. Ze droeg Nederland wereldwijd uit bij vele staats bezoeken en wist in veel landen de mensen te verrassen door hun taal te spreken. 
We hopen haar in goede gezondheid nog vele jaren als prinses Beatrix onder ons te mogen hebben.
Holland kende tijdens de Franse republiek reeds voor het eerst een koning; Lodewijk Napoleon, die erg geliefd was bij de bevolking.
Nadat zijn broer, Napoleon Bonaparte, zich tot keizer kroonde maakte deze in 1810 ook een einde aan dit koningschap door Lodewijk terug te roepen naar Parijs en Nederland in te voegen in zijn keizerrijk.

In 1813 kwam er een einde aan de Franse overheersing en het keizerrijk. Hierna werden de provincies,   waaronder ook een gedeelte van België en Luxemburg, samengevoegd tot de Nederlanden.
Op 16 maart 1815 krijgt Willem Frederik van Oranje - Nassau de titel koning der Nederlanden. Onze éérste koning Willem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten