vrijdag 4 januari 2013

EXOTISCHE KRUIDEN. ( DEEL 8 )

GEMBER.

Het was waarschijnlijk Marco Polo die op een van zijn reizen over land naar het oude China voor het eerst gember meebracht naar Europa. In welke vorm dat is geweest weten we niet, maar zeker niet vers.
Sinds heden wordt het al meer dan 3 eeuwen geteeld in China en in diverse gerechten gebruikt. Gember wordt in veel keukens gebruikt als specerij. Van de knol worden stukjes afgesneden, afgeschild en onder het eten gevoegd als smaakmaker in soepen, vis en kip gerechten. Gember neutraliseert een vette- of vis smaak.
Ook in de bakkerij wordt er gebruik van gemaakt in koekjes en gebak.
In de Indonesische keuken wordt het veel gebruikt in hartige gerechten.


Gember wordt gewonnen uit de wortels van de Gember plant. Deze plant wordt vermeerderd door het scheuren van nieuwe scheuten. In de 16 e eeuw werd de knol door de Spanjaard Mendozza naar de West-Indische landen verscheept. Gember komt van oudsher uit India. Tegenwoordig zijn ook Jamaica, Nigeria, West-Afrika, China en Japan exportlanden van de gember.


De Gember plant heeft een zeer fraaie bloem en tegenwoordig worden deze als kamerplant geteeld in Thailand voor de Nederlandse planten liefhebber.

Gember kennen we in diverse producten vinden in de winkel;
Gember marmelade.
Gekonfijte gember in siroop.
Stemgember op siroop en zoet water.
Gember als een frisdrank; Ginger ale dat vaak gemengd wordt met whisky.
Gemberbier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten