zondag 20 december 2009

VICTORIA op GOZO.
VICTORIA OP EILAND GOZO.
Een veerboot onderhoudt de verbinding tussen de plaatsen Cirkwwa op Malta en Mgarr op Gozo. Gozo wordt ook wel het eiland van de honing en de liefde genoemd.
Er is een gezegde, dat alle wegen naar Rome leiden. Maar op Gozo leiden alle wegen naar Victoria wat in het centrum van het eiland ligt.
De stad heette vroeger Rabat (dorp in het Arabisch), maar kreeg in 1897 de naam van de Britse koningin Victoria ter ere van haar diamanten jubileum.
De lokale bevolking blijft echter de stad Rabat noemen.
De huidige stad is ontstaan vanuit de Cittadella. De ridders van de Johannieter orde fortificeerden de citadel na afloop van de grote oorlog tegen de Ottomanen.

Ze wilden de bewoners van Gozo ermee beschermen tegen de aanvallen van buitenaf. Voordien werd de stad vele malen geplunderd en duizenden bewoners tot slaaf gemaakt

Natuurlijk is de Cittadella een groot trekpleister voor de toeristen geworden. Hoewel een groot deel van het fort in het jaar 1693 door een aardbeving werd vernietigd is er nog veel te zien. Ook wordt er nu met behulp van UNESCO veel gerestaureerd. Vooral de kathedraal in de cittadella is mooi om te zien. Grappig is de schildering op het plafond waarop een koepel is geschilderd die nooit gebouwd is.
Het is leuk om door de zeer smalle straatjes te wandelen waar geen autoverkeer mogelijk is.
Vanaf te muren en de torens van de cittadella heb je een prachtig uitzicht over vrijwel het gehele eiland Gozo met haar met stenen muurtjes omheinde akkers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten