zaterdag 5 december 2009

DE MALTEZER ARCHIPEL.
MALTEZER ARCHIPEL.


Malta en Goze zijn tegenwoordig zeer geliefde vakantie eilanden vooral door de kleine stranden en luxe hotels. Maar op deze eilanden is veel meer te zien dan je zou denken. Je gaat als je het wil zien verder terug in de geschiedenis dan de piramiden van Egypte.

Even kennis maken met de Maltezer Archipel.


De Maltezer Archipel in het zuidelijke gedeelte van de Middellandse-Zee ten zuiden van Italië bestaat uit het hoofdeiland Malta en de kleinere eilanden Cozo en Comino. Een klein rotseiland Filfla ten zuiden van Malta wordt vaak vergeten. Deze eilanden zijn overblijfselen van een oude landbrug tussen Italië en Noord-Afrika het geen blijkt uit opgravingen van skeletten van prehistorische dieren. Deze verbinding is ongeveer 12.000 jaar geleden weggespoeld door de zee. Meer dan 5000 jaar geleden werden op deze eilanden door mensen die nog geen metaal kenden, met onvoorstelbaar eenvoudige hulpmiddelen, de eerste grote bouwwerken uit de menselijke geschiedenis tot stand gebracht. de eilanden zijn allen te bereiken per boot of per vliegtuig. Malta het grootste eiland is vrij vlak, zijn hoogste punt ligt 257 meter boven de zeespiegel. Nergens verheffen zich bergtoppen of rotsen. Het noorden van het eiland bestaat voornamelijk uit akker en velden, maar dat veranderd snel in het naadloos in elkaar overlopende dorpen en steden, die het verdere beeld bepalen naar het zuiden toe. De huizen steken nauwelijks tegen de omgeving af, daar ze zijn gemaakt van de gelige bruine steen waaruit het eiland bestaat. Kerken met machtige koepeldaken zorgen voor markante herkenningspunten.De hoofdstad Valletta is een groot open lucht museum van de Maltese geschiedenis. Vooral de middeleeuwen hebben hun stempel op deze stad gedrukt met 250 jarige heerschappij van de Maltese Johannieter ridders rond 1520.


De Maltezers hebben naast het Engels, wat er gesproken wordt een eigen taal, het Maltees. Ze gebruiken weliswaar Latijnse letters, maar de woorden klinken Arabisch. Meer dan 150 jaar waren de Britten heer en meester over de Maltezer Archipel.


Malta speelde een belangrijke rol gedurende de Tweede Wereldoorlog en het werd niet door de Duitsers bezet. Malta heeft een oppervlakte van 247 kwadraat kilometer en heeft ruim 385.000 inwoners.De huidige vlag van Malta, na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1964, is verdeeld in twee gelijke verticale vlakken. Aan de hijszijde is ze wit en de andere helft is rood gekleurd, naar de kleuren van het Maltezer kruis. Rood is de kleur van de adel en wit de kleur van de geestelijkheid. In het witte deel siert het George kruis de bovenhoek van de hijszijde. Een afbeelding van St.Joris op zijn paard terwijl hij de draak verslaat. In het kruis staat de tekst 'For Gallantry', wat 'Voor moed' betekend. Dit kruis verdiende de bevolking van het eiland voor haar dappere houding tijdens de Tweede Wereldoorlog.Ten noordwesten van Malta ligt in een smalle zeestraat het kleine eilandje Comino en het eiland Gozo. Gozo heeft slecht een oppervlakte van 67 kwadraat kilometer en 30.000 inwoners. De landbouw die er is is helaas niet toereikend om alle bewoners van voedsel te voorzien. Verder is maar zeer klein mate van industrie.Het verkeer op de eilanden is linksrijdend. De bevolking is overwegend streng rooms-katholiek van geloof.De hierboven afgebeelde vlag is de Maltezer handelsvlag met op een rood vlak in een wit veld gelegen een afbeelding van het Maltezer kruis in het wit.Geen opmerkingen:

Een reactie posten