maandag 14 december 2009

TEMPEL van TARXIEN / MALTA.Van de oorspronkelijke cultuur van Malta en Gozo zijn alleen de archeologische resten over en bij gebrek aan geschreven bronnen moet daaruit al onze kennis worden afgeleid.
Wie waren deze eerste bewoners, waar kwamen ze vandaan en waar zijn ze gebleven? Hoe bouwden ze deze megalithische tempels zonder de kennis te hebben van metalen om de enorme stenen uit te kappen.
Op Malta zijn vier van deze in de prehistorische tijd met enorme stenen gebouwde tempels te vinden. Ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze tempels kwamen tot stand tussen 3600 en 2500 jaar voor Christus en zijn dus ouder dan de pyramiden van Egypte.
Het gebied waarop de tempel van Tarxien ligt is geheel omgeven door moderne woonhuizen, maar dat doet geen afbreuk aan de waarde ervan. Je benadert het complex via het grote voorhof van de zuidelijke tempel die opvalt door zijn rondere gevel. Onder deze voorhof bevindt zich een watercisterne.

De tempels zijn solide gebouwd en met grote stenen soms ruw opgezet. Andere muren werden met grote nauwkeurigheid geplaatst en maken ondanks alle eenvoud een sterke indruk.
Sommige binnenwanden zijn met zorg afgewerkt en op verschillende plaatsen versierd met gebeeldhouwde spiraalvormige motieven.
In een van de ruimten zijn nog tekeningen van twee stieren en een zeug in bas relief op de muur te vinden.


In de ruimte van de zuidelijke tempel bevindt zich het kopie (het orgineel staat in het museum van Valletta) van het onderste stuk van een groot vrouwelijk beeld. Vermoedelijk een soort Moedergodin die een rol speelde in de vruchtbaarheidritus.

(Bekijk ook de diapresentatie van deze tempel)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen