vrijdag 25 december 2009

'T HUYS HEYSTERUM IN DE LINNERWEERD.  'T HUYS HEYSTERUM IN DE

            LINNERWEERD.

HUIS HEYSTERUM.


  

Het Huys Heysterum Weerd 6 te Linne is een neoklassiek kasteel op een landgoed van 6,5 hectare met wijngaard,moestuin en een enorm gazon met oude bomen, waaronder de oudste plataan van Nederland. Al twee eeuwen onverwoestbaar.
Een oude koopmans familie uit Amsterdam liet het in 1760 bouwen als lustoord op de fundamenten van een middeleeuwscomplex. Toen de huidige bewoners het kochten in 1995 was het al 12 jaar onbewoond en had het verval duidelijk ingezet. Daarnaast hadden een aardbeving en enkele overstromingen van de rivier de Maas veel schade aangericht.
Ingestorte schuren, scheuren in de muren, verrotte vloeren en overal modder en vocht. Ook de tuin was volledig overwoekerd door het onkruid met daar tussen zwaar beschadigde bomen. Nu is het weer een plaatje om te zien, de trots van de Linnerweerd, waar in de zomerse dagen duizenden fietsers en voetgangers doorheen trekken en even blijven stil staan om te kijken naar 't HUYS HEYSTERUM.1 opmerking:

  1. Mooi werk Kees.
    Het zou toch zonde geweest zijn als zo'n fraai gebouw niet van de ondergang gered zou zijn. Ook ik ben een van de fietsers die in de zomer de tuin en gebouw bewondert.
    Fijn dat ik nu meer te weten gekomen ben van het verleden.

    BeantwoordenVerwijderen