vrijdag 11 december 2009

HOOFDSTAD VALLETTA op MALTA.

VALLETTA DE HOOFDSTAD VAN MALTA.VALLETTA is de hoofdstad van de republiek Malta. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is één groot openluchtmuseum en tijdens een rondwandeling beleef je de geschiedenis vanaf de bouw in de 16e eeuw tot heden. Heb je een hekel aan trappen lopen bezoek dan deze oude stad niet.
De stad is vernoemd naar Grootmeester Jean de la Valletta, die in 1565 het eiland met succes tegen de Ottomaanse belegering verdedigde.
Op 28 maart 1566 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van deze vooraf 'geplande' stad.
Paus Pius IV gaf ingenieur Francesco Laparelli opdracht om de stad te ontwerpen en deze ontwierp de stad volgens het schaakbord patroon. De stad werd gebouwd door de regerende Johannieter Orde en heeft nu nog een uniek laat-middeleeuws centrum met volledig intacte ommuring.


De Johannieter orde kende leden uit verschillende landen en regio's in Europa, 'langues' genoemd. Elk van deze 'langues' had in de stad zijn eigen hoofdkwartier, 'auberges' genaamd. Veel van deze auberges zijn bewaard gebleven, zoals het 'Aberge de Castille', nu de zetel van de premier van Malta.
Het grootmeesterspaleis huisveste de leider van deze ridderorde, de Grootmeester. De president van Malta gebruikt het nu als zijn paleis.
In de Sint-Janscokathedraal van Valletta bevinden zich veel graftombes van de Maltezer Ridders, gemarkeerd met blokken gekleurd marmer.
Wil je meer weten over de strijd en overleving van de bevolking van Malta en de ridderorde tegen de Ottomanen? Lees dan: de magistrale epos over het laatste Middeleeuwse conflict tussen Oost en West, Bijbel en Koran, Rome en Mekka, de historische roman van Tim Willocks "DE ORDE".


Om enige indruk te krijgen van de omvang van deze vesting stad is het leuk een rondvaart te maken door de havens. Op de muren van de forten zijn wachttorentjes (gardjola) gebouwd.
Op deze torentjes staan drie symbolen afgebeeld, oren voor het luisteren, ogen voor het zien en de Franse Lelie van de Franse overheersing ten tijde van Napoleon.Geen opmerkingen:

Een reactie posten