donderdag 13 augustus 2009

VULKAAN BROMO - TENGGERMASSIEF JAVA.VULKAAN BROMO - 

TENGGERMASSIEF.

JAVA - INDONESIË.

Steeds weer kwam ik deze aanzichtkaart tegen en hoorde de verhalen over de prachtige zonsopkomst bij de vulkaan Bromo op Oost-Java.

De Bromo is een van de bekendste vulkanen op het eiland Java in Indonesië en is een berg van 2392 meter hoog, maar is zeker niet de hoogste vulkaan op het eiland.
De Bromo ligt met twee andere vulkanen; de Semeru met zijn 3676 meter de hoogste op Java en de Batok een dode vulkaan van 2601 meter in een enorme caldera (krater) met een maan achtig-woestijnlandschap van 8 bij 10 kilometer. Ze maken deel uit van het Tenggermassief en is gelegen in het Bromo Tengger Semeru National Park op Oost-Java. De Bromo is een actieve stratovulkaan en haar laatste uitbarsting was in 2004 waarbij twee doden vielen.


De lokale bevolking het Tenggervolk, wat van oorsprong hindu's zijn, geloven dat de god Brahan hier woont. Aan de voet van de Bromo werd in 1993 een hindoe tempel gebouwd. Eens per jaar beklimmen de gelovigen de Bromo en gooien offers (geiten, kippen en bloemen) in de vulkaan krater.

(Het Tenggermassief met de vulkanen)

(De rustende vulkaan Batok)Zo uiteindelijk de beslissing genomen dit zelf te gaan bekijken. We schrijven op dat moment 13 juli 1996. Van Bali naar Surabaya gevlogen en een taxi gecharterd naar Tosari waar we zouden logeren in de Bormo Cottages. Het was die avond zwaar bewolkt en het regende steeds. Zo nu en dan hadden we een kort uitzicht op de berg Ariuna (3339 meter).

De volgende ochtend (14-07) om vier uur met de jeep vertrokken naar het uitzichtpunt op de berg Penanjakan (2775 meter) om de zon te zien opkomen met een uitzicht op de vulkanen Bromo, Batok en in de verte de Semeru. Het was zonder meer een uniek schouwspel om te zien, maar in een temperatuur van rond het vriespunt. De gehele caldera bleef gehuld in een dikke nevel. Na de zonsopkomst met de jeep de caldera ingereden om vanaf de parkeerplaats verder te reizen te paard naar de voet van de Bromo om via een trap met 249 ongelijke traptreden (ik heb ze geteld op de terugweg) omhoog te klimmen naar de kraterwand. Vanaf de Bromo hadden we een prachtig uitzicht over de caldera en op de Batok en een blik in de rokende krater als beloning. Het was zonder meer een prachtige ervaring.


Het was tegen half negen toen we weer terug waren in ons hotel en we vanaf het terras een prachtig zicht hadden op de berg Ariuna.
(Op onze vliegreis van Surabaya naar Bali 
(15-07) hadden we vanuit het vliegtuig nog een mooi zicht op de werkende vulkaan Semeru.)
2 opmerkingen:

 1. Deze mooie opnamen uit Indonesie
  deden mijn hart sneller kloppen.
  Een prachtig land de natuur is geweldig.Prachtig .

  Paul.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die plaatjes zijn heel mooi!!!!!
  ik wil niet zo graag bij een vulkaan wonen eigenlijk!!
  wie wel denk ik dan!!!

  BeantwoordenVerwijderen