zondag 9 augustus 2009

SNIJRAMEN.
                SNIJRAMEN.

Het snijraam staat beter bekend onder de naam bovenlicht. Het is een klein raam boven een deur aangebracht. Daar geplaatst om licht door te laten of als het ook geopend kon worden om te ventileren. De deuren waren meestal een zwaar massief geheel zonder enige licht doorlaat. Deze ramen zijn vaak fraai versierd.

Ze kwamen in de 18e eeuw enorm tot bloei en werden toen gemaakt met houtsnijwerk, waardoor onbegrensde mogelijkheden en de ontstane ruimten werden opgevuld met glas. Vaak werd er achter een tweede glasplaat geplaatst ter versteviging. Ook werd en er vaak een siersmeedwerk achter geplaatst tegen inbraak.

In de 19e eeuw maakten de houten versieringen plaats voor de gietijzeren versieringen welke dan fraai beschilderd werden.

Sommige snijramen werden zelfs uitgerust met een olielantaarn, zodat zowel de hal als het portiek verlicht werden als het donker was.

Ook bij oude boerderijen komen we nog veel snijramen tegen met vaak een afbeelding van een levensboom versiert met korenaren en fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten