maandag 24 augustus 2009

LAATSTE AFSCHEID op BALI (2)



          LAATSTE AFSCHEID OP BALI. 

                   INDONESIË. (2)


PARTICULIERE CREMATIE.

In Jalan Bakungsari een drukke winkelstraat in Kuta op Bali is de eigenaar van een mooie winkel overleden en is het een drukte van mensen die komen en gaan. Familieleden, zakenrelaties, ambachtslieden die voor de kist moeten zorgen en de versieringen, buren die komen helpen en ga zo maar door. Het verkeer in de straat zit soms volledig vast door de drukte. De mensen lachen en praten en zijn blij dat de man zo welgesteld is zodat het een mooie crematie aangelegenheid zal worden. Het cremeren is voor de Balinees een voorwaarde om in een nieuw leven terug te kunnen keren. Daar de voorbereidingen dagen in beslag kunnen nemen wordt het lichaam van de overledene gereinigd en geprepareerd, waarna het versierd wordt. In de oogkassen worden omgekeerde spiegeltjes gelegd, zodat hij bij zijn terugkeer heldere ogen zal hebben en op de weg naar het hiernamaals niet wordt verleid door het zien van slechte dingen. Zijn mond en neus worden afgedekt met bloemen, zodat er geen kwade geesten door naar binnen kunnen komen en de geur van de bloemen zijn ziel versterken.




Is uiteindelijk alles gereed, dan wordt het lichaam in een kist gelegd welke weer is geplaatst in de fraaie draagstoel van de hindoe priester. Dit staat weer in zijn geheel op een rooster van stevige bamboe palen en wordt daarna door mannen opgetild om in een feestelijke optocht naar de crematie plaats te worden gedragen.Aan een lang wit doek wordt het geheel symbolisch voort getrokken (een weg terug is er niet meer).Vrouwen dragen versierde offerandes op hun hoofd en ook het eten voor de genodigden.
Aan het einde van de stoet loopt een soort drumband die met veel lawaai de boze geesten op afstand moet houden. Onderweg maakt de stoet met de kist verschillende keren een draai op een wegkruising, dan linksom en dan rechtsom, zodat de boze geesten de weg kwijt raken maar ook de overledene de weg naar huis niet meer kan vinden. Ook op de crematie plaats wordt dit ritueel nog diverse keren herhaald.


Op de plaats van crematie aangekomen wordt de kist met open deksel boven de brandplaats gezet. Familieleden, vrienden en genodigden brengen de overledene de laatste eer en geschenken. Deze geschenken bestaan uit witte doeken, wierook, sigaretten, eten, bloemen en zelfs geld. Dit zal de overledene nodig hebben voor zijn reis naar het hiernamaals en zijn terugkeer naar een nieuw leven.







Dan gaat de vlam er in. Tegenwoordig wordt het vuur gevoed met gasolie branders om er zeker van te zijn dat er niets onverbrand blijft van het stoffelijk overschot.Alles wat meegedragen is aan rituele versieringen en zelfs de prachtige zitplaats van de priester zal in vlammen opgaan. Het bamboe geeft enorme knallen als het door de hitte van het vuur uit elkaar klapt en het is tot in de wijde omtrek te horen. Tijdens de gehele crematie ceremonie is er muziek en zelfs dans. De genodigden zitten gezellig met elkaar te praten en te eten.

 Ook lokale straatventers komen op zo'n gebeuren af om hun etenswaren aan te bieden aan de mensen.

Als laatste wordt de as van de overledene verzameld om later over zee uitgestrooid te worden.Kleine jongens doorzoeken de laatste resten as op achtergebleven muntjes.







Bij ondergaande zon keert men weer huiswaarts.

Morgen is er weer een nieuwe dag in het leven op weg naar de dood.

Nog lang werd er in de straat nagepraat over deze fraaie en feestelijke crematie.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten