dinsdag 18 augustus 2009

VULKAAN AGUNG OP BALI.VULKAAN AGUNG. 

BALI - INDONESIË. Deze opname van de Gunung Agung op Bali vanaf het eiland Lombok doet denken aan een eruptie van deze vulkaan maar is in werkelijkheid de ondergaande zon en de weerkaatsing van het zonlicht tegen de bewolking boven de vulkaan.De Gunung Agung is een actieve vulkaan en had haar laatste grote uitbarsting na 120 jaar rust in 1964. Gunung betekend berg en Agung betekend groots, verheven of hoofd. 
Gunung Agung is de meest heilige berg van het eiland Bali en ligt op het oostelijke deel van Bali en ten noordoosten van de grote tempel Pura Besakih. De voet van de vulkaan strek zich in het noordoosten uit tot de zee. Aan de zuidoostelijke zijde liggen enkele kleine uitgedoofde vulkanen. Een vallei scheidt de Agung van de even verder gelegen vulkaan Gunung Batur en het daarbij horende kratermeer.

Erupties van de Gunung Agung worden gezien als een teken van ongenoegen van de goden die er zouden wonen. Maar de uitbarstingen maken het omringende land ook zeer vruchtbaar. De kleine rivieren die op de berg ontspringen worden gebruikt om het landschap bestaande uit sawa's te irrigeren. Bij de laatste uitbarsting miste de lavastroom het tempel complex van de Pura Besakih maar op enkele meter wat door te inwoners van Bali als een goddelijk teken werd gezien. De Pura Besakih is de belangrijkste tempel voor de Balinezen en wordt ook wel de 'moedertempel' genoemd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten