woensdag 21 januari 2009

JERUZALEM de KLAAGMUUR.JERUZALEM DE KLAAGMUUR.

21 JANUARI 2009.Aan de zuidwestelijke kant van de Tempelberg in Jeruzalem ligt de Westelijkemuur of Klaagmuur. 18 meter hoog en 48 meter lang is dit stuk Joodse heiligdom. De onderste steenlagen dateren uit de tijd van Herodes die de tweede tempel liet bouwen. De in lengte variƫrende blokken steen zijn ongeveer 1 meter hoog en zo zorgvuldig uitgehouwen dat ze naadloos in elkaar passen.


De naam Klaagmuur is ontstaan doordat de Joden hier de verwoesting van hun tempel door de Romeinen in 70 na Chr. betreuren.
In de sleten tussen de stenen van de muur steken vele kleine briefjes met gebeden, wensen en verzoeken.Bij de muur is een gedeelte voor de mennen gereserveerd en een gedeelte voor de vrouwen.
Bezoekers mogen deze heilige plek betreden en de muur aanraken. maar dienen hun hoofd te bedekken.

Aan de noordoost kant van de muur ligt een gewelf; het booggewelf van Wilson, wat ten tijde van Herodes een overdekte straat was die naar de tempel liep; hierin staat de huidige Tabernakel met daarin de Thora-rollen (gebedsrollen).
Ook dit gedeelte is vrij te bezoeken. Ook het fotograferen van de gelovigen was toegestaan zolang de mensen niet werden gestoord in hun overdenkingen en gebeden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten