zondag 25 januari 2009

De DODE ZEE.DE DODE ZEE TUSSEN ISRAËL

EN JORDANIË.

26 januari 2009.
DE DODE ZEE.De naam zegt het al; enig leven is er niet te vinden in deze zee welke is gelegen tussen de Jordaan vallei, de bergen van Moab in het oosten en de Arava vallei in het zuiden.
Het geheel is een onderdeel van een prehistorische aardbreuk welke loopt van Turkije tot aan de Rode Zee.
Het is het laagst gelegen meer van de wereld en wel 420 meter onder de Middellandse zeespiegel. De totale oppervlakte is 1020 km².
De grootste lengte bedraagt 76 km. en de grootste breedte 18 km.
In het noordelijke deel is het water 430 meter diep en in het zuidelijkste deel hooguit 10 meter. Door de industrie in het zuidelijke gedeelte waarbij veel water wordt verdampt en het vele water weg pompen, zowel door Jordanië als door Israël uit de rivier de Jordaan voor landbouw doeleinden daalt het niveau van de waterspiegel per jaar één meter. Er wordt nu een gezamenlijke studie gemaakt door de omliggende landen hoe dit probleem te gaan oplossen.(Links het toevoer kanaal voor water.)

Tussen het noordelijke gedeelte van de Dode Zee en het industriële zuidelijke gedeelte, waar de Dead Sea Works liggen heeft men reeds een toevoer kanaal aangelegd om droog valling te voorkomen.


De Dode Zee heeft een concentratie van 33 procent zout.
Het water bevat 25 procent vaste stoffen waarvan 7 procent zout is.(Enorme bergen magnesiumchloride.)

Belangrijke mineralen die de fabrieken er door bezinking uithalen zijn; magnesiumchloride, natriumchloride,
calciumchloride, kaliumchloride en magnesiumbromide.Het s.g. van het water is 1,166, zodat zinken niet mogelijk is en je er zelfs een boek zou kunnen lezen al drijvende.Het minerale water en de modder hebben een geneeskrachtige werking op huidziekten (psoriasis), reumatiek en artritis.
Dus een heerlijk modderbad en een onderdompeling in de water kan geen kwaad voor de gezondheid maar vergeet niet goed af te spoelen met zoet water.
Te En Gedi en En Boqeq liggen zeer luxe kuurinrichtingen aan de oever van de Dode Zee.
Wereldwijd worden de badzouten, modderbaden en ander geneeskrachtige artikelen uit het water van de Dode Zee gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten