zaterdag 27 juli 2024

NOORD-SUMATRA TERUKEER. MARKTDAG EN MARTABAK. (DEEL 5)

 

HET IS NIET HET NOORDELIJKSTE 

DEEL VAN HET EILAND SUMATRA 

           WANT DAT IS ATJEH.

                                          DEEL 5.


MELIHAT KEMNALI SUMATERA UTARA.

Dit is een samenvatting van 9 t/m 11 juli 2024.

MAANDAG 8 JULI 2024.

(Entree van de gemeente Pematang Siantar.)

Laat opgestaan en het was zowaar nog koel, maar al snel liep de temperatuur op tot 28 graden.
Deze verliep geheel anders dan gepland, daar we in de ochtend een bericht kregen dat de dochter die we hadden helpen verhuizen, bij het uitwijken voor een overstekende hond een ongeval had gekregen met haar motorfiets, op weg naar haar werk. Gevolg een serie hechtingen aan de zijkant van haar voet en een zware schaafwond op haar wreef. Nadat haar broer was thuis gekomen van zijn werk, werd besloten haar te gaan halen zodat hier thuis kan genezen. Broer en vrouw vertrokken om 17.00 uur en ik adviseerde hen te blijven overnachten na de nachtrit om in Siborongborong te komen.

DINSDAG 9 JULI 2024.

(Een monument van een becak, een motorriksja in het centrum van Siantar.)

Het was een benauwde warme nacht en slecht geslapen. Kregen gisterenavond een telefoontje, dat broer en vrouw goed waren aangekomen en dat ze bleven overnachten. Om 11.00 in de ochtend waren ze met de gewonde weer thuis. In haar voet 15 hechtingen netjes verbonden, maar aan de zware schaafwond was niet veel gedaan en er was ook geen schoon verband meegegeven door het ziekenhuis. Gelukkig had ik een tube  Betadine in mijn bagage  om de schaafwond te behandelen.
De chauffeur naar bed na twee lange ritten binnen twaalf uur.
Voor het avondeten was er een heerlijke goed gevulde kippensoep klaar gemaakt met witte rijst.
Het was weer gaan regenen. Het zou eigenlijk het droge seizoen zijn, maar ook hier is het weer van slag door de klimaatsverandering. Door de extreme warmte verdampt er veel water uit de oceaan en deze regen wolken komen het land en moeren gaan stijgen om de kraterhoogte over te steken. Door het stijgen laten de wolken hun opgeslagen vocht vallen, met enorme regenbuien tot gevolg.
Na het eten nog wat fruit gaan kopen en na een biertje naar bed gegaan.

WOENSDAG 19 JULI 2024.

Het regende licht deze ochtend waardoor het lekker koel was. Gaan straks naar de markt.
Deze markt ligt op een groot terrein en is op duizend en één manier overdekt. Daar het had geregend waren de gangpaden tussen de stalletjes die toch al vol gaten waren, een poel van modder en rottend afval. Het leek er wel een mierenhoop zo druk was het met vooral vrouwen die hun inkopen kwamen doen en toch werd er getracht om ook met de motorfiets doorheen te komen.

Er was dan ook alle soorten etenswaar te koop, fruit, groenten, vis in diverse soorten, weekdieren, kippen levend of geslacht.
De ananassen rook je al ven verre papaya's met mooi vruchtvlees, bananen in diverse soorten, citroengras en bloemknoppen van de banaan, en de jambu met rood vruchtvlees.
Als enige blanke op deze markt had ik het nodige bekijks en daar ik mijn camera bij me had, wenste ook iedereen dat ik een opname van ze maakte.

Jambu een guave ook vaak guave siki en guave klutuk genoemd, is een tropische plant afkomstig uit Brazilië, die via Thailand naar Indonesië is verspreid. De guaave heeft groenfruit met groen of rood vruchtvlees en een zoetzure smaak. Het sap bevat veel vitamine C.




Ook het kippenvlees was vers. De kippen werden ter plaatse geslacht en in een ketel kokend water gedaan, waarbij deze contant werd omgeroerd.
Hierna werden ze in een ronddraaiende trommel gedaan met gaten in de wand. Door het rond draaien in de trommel werden alle veren van de kippen verwijderd, waarna ze schoon op de verwektafel werden gegooid waar de vrouwen ze in de gewenst stukken hakten. Het was zonder meer een ervaring op zich, maar iets wat in Europa niet mogelijk is. 


Beide vrouwen hadden het grootste plezier toen ik toch een foto van ze maakte.

De oudere dame rechts fotografeerde ik vanwege de manier ze doek om het hoofd heeft gewikkeld.






Vis was er in diverse soorten te koop, van grote sardienen, ikan lele (catvis), gedroogde vis soorten en garnalen tot zelfs levende goudbaars.
 Na nog enige andere boodschappen gedaan keerden we huiswaarts en het was intussen goed warm geworden met 31 graden.
Maar de lucht begon te betrekken in de verte en werd van grijs bijna aarde zwart. Het duurde dan ook niet lang eer de eerste druppels vielen die snel veranderden in bakken regenwater.
Het regenscherm was zo zwaar dat je slechts enige meters ver kon kijken.
Het was gelijk het einde van het daglicht voor deze dag.

Buiten het marktterrein staan de motorfietsen rijen dik geparkeerd. Voor het parkeren moet een klein bedrag worden betaald aan de parkeerwachter die je dan ook helpt je motorfiets uit de wirwar te voorschijn te halen.

Mocht je zonder brandstof komen te zitten, dan zijn er altijd nog stalletjes waar ze deze verkopen in oude plastic drinkwaterflessen. Over brandgevaar gesproken!!


MARTABAK.

Na de zware regenval koelde het deze avond gelukkig wat af en zijn we naar een bedrijfje gegaan waar ze warme gerecht Martabak of Murtabak  maakten.

Het is een deeggerecht met vulling. het deeg wordt gemaakt van eieren en bloem. 
De eerste bereiding wordt gedaan door een deegbolletje met de hand plat te drukken en uit te slingeren tot een flinterdun vel. Dit vel wordt danb in een enorme wok gevuld het hete olie even ondergedompeld en voorzien van de vulling.
Het deeg met de vulling wordt dan dicht gevouwen en regelmatig gekeerd in de olie tot het geheel goudbruin is. Hierna wordt het gerecht in blokjes gesneden en verpakt in een doosje om het mee naar huis te nemen. De vulling kan gemaakt worden met zoetigheden of vlees van rund of kip gekruid met groenten. 


Het is geen Indonesisch gerecht maar vindt zijn oorsprong in India en ook in Egypte kent men het.
Ik mocht van dichtbij het maken van dit gerecht beleven en het smaakte heerlijk.

DONDERDAG 11 JULI 2024.

Het was een koele nacht maar al snel brak de zon door de lichte bewolking en werd het benauwd warm.
Voor de lunch een paar porties mie pangsit gehaald. Je komt dit gerecht overal tegen in de stad, maar het smaakt op sommige plaatsen lekkerder dan op andere plaatsen. Wij hadden ons vaste stalletje hiervoor. Na de lunch de stad ingegaan om wat kleding voor de kleine Michael te kopen en voor mij zelf wat singlets en een paar leuke shirts.. Men was ons in de winkel zeer behulpzaam en zelfs de Chinese eigenaar kwam me helpen bij het zoeken naar de juiste maat.  Nog even naar de overdekte markt gegaan voor kruiden te kopen en zelf een kilo witte gemalen peper gekocht voor thuis.
Bij thuiskomst kreeg ik te horen dat het morgen opstaan is om vijf uur daar we vertrekken naar Pulau Samosir en de kust van Danau Toba.


Dat het het hoogseizoen was voor de rambutan was goed te merken, daar overal langs de weg deze in bosjes te koop werd aangeboden. 









                                    Zie vervolg: TOBA MEER EN SAMOSIR TOER. DEEL 6.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten