dinsdag 20 februari 2024

ARMSEINEN EN ARMSEINTOESTEL.

 

     BERICHTEN VERSTUREN 

   MET BEHULP VAN VLAGGEN 

 DOOR MENS OF EEN TOESTEL.



ARMSEINEN.


Armseinen, lettertekens voorgesteld door een stand van de armen van de seiner, een persoon, of van een armseintoetel, semafoor genaamd.

Om de seinen, door een persoon gegeven, duidelijk te doen uitkomen, wordt een vlag in elke hand genomen. Deze vlaggen zijn geen nationaliteitsvlaggen of seinvlaggen.
De vlag is diagonaal in twee vakken gedeeld en kan afhankelijk van land nog verschillen in kleur, maar de meest gebruikte is rood en geel, met daarbij het geel aan de stokzijde,
Het seinen met de armen vereist veel oefening en kennis. De hoek met de verticale stand moet op de juiste wijze gevorm worden.
Bij het gebruik van vlaggen moeten arm en stok een rechte lijn vormen.
Dit seinsysteem werd tot kort veelvuldig gebruikt tussen in formatie varende oorlogsschepen.
Op koopvaardijschepen werd het niet toegepast.
De tekens zijn niet internationaal en kunnen van land tot land verschillen.
Volledigheidshalve dient hier ook een systeem van armseinen vermeld te worden dat op zee nimmer werd toegepast, namelijk het gebruik van morsetekens door lange en korte zwaaien met de vlag te maken.

In het Internationale Seinboek zijn nu ook opgenomen de reddings- en noodseinen, vastgesteld door de Conferentie voor de Veiligheid van Mensenlevens op zee.
Hiertoe behoren ander andere armseinen te bezigen in verband met het gebruik van aan wal opgestelde reddingsmiddelen, en geleideseinen voor het landen van kleine schepen met bemanning of personen in nood.
Wachtofficieren moeten een geïllustreerde lijst van deze seinen bij de hand hebben, terwijl de reddingsboten en de reddingsvlotten hiermee ook uitgerust moeten zijn.


Bij een harde wind is het seinen met vlaggen een bijna onmogelijke taak.
Zo kwam de mens op het idee om aan toestel te ontwerpen met een soort wijzers die da vlagseinen vervingen en door een seiner kon worden bediend.
Een degelijk toestel heet een semafoor en werd vroeger ook veel gebruikt als communicatie middel in de scheepvaart.

Door de opkomst van de radio is de betekenis van het semafoorseinen afgenomen, maar aangezien vlaggenseinen moeilijk zijn "af te luisteren" kent dit alfabet nog altijd militaire toepassing

In de tijd dat radioverbinding tussen schip en wal nog niet bestond was het gebruik van een semafoor bij de ingang van havenmondingen aan de kust, de mogelijkheid om verbinding met een schip te maken.

Links op de afbeelding de oude semafoor bij de vuurtoren te IJmuiden. Hierbij werden geen vlaggen gebruikt maar bollen gehesen in verschillende vakken en aantallen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten