vrijdag 22 augustus 2014

WERELDERFGOED IN NEDERLAND. WILLEMSTAD CURAÇAO. (DEEL 4)

GRACHTENPANDEN OP EEN CARIBISCH EILAND. (4)


Ze mogen dan wel een klokgevel hebben de panden aan de kade van de Sint Annabaai, maar echt Nederlands ze zijn  ze van oorsprong niet. Het is meer een Portugese-Nederlandse bouw.
Willemstad is uitgegroeid tot een multiculturele stad en heeft invloeden van de Spanjaarden, Portugezen, Afrikanen, Nederlanders, Hugenoten, Joden en Indianen.

Het waren vooral de gevluchte Joden uit Portugal en Spanje die een stempel op het eiland drukten en de handel een impuls gaven.

De oorspronkelijke bewoners van het eiland Curaçao waren de Arowakken. Deze bewoners werden nadat de Spanjaarden het eiland hadden ontdekt allemaal als slaven naar Spanje afgevoerd i n 1515. 
In 1527 vestigden de Spanjaarden zich definitief op het eiland.

Curaçao was zo ruim 100 jaar een Spaanse kolonie totdat het eiland door de Hollanders van de West-Indische Compagnie werd veroverd in 1634 op de Spanjaarden. De Hollanders vernoemden de hoofdstad van het eiland, Willemstad, naar de stadhouder Willem II van Oranje. De stad werd gesticht op de oostelijke punt van de Sint Annabaai.  Curaçao is gedurende de slavenhandel een doorvoer station geweest voor de slaven welke naar zuidelijke staten van Noord Amerika werden vervoerd.

 Op 'De Punt' later verbasterd van Punta (Papamients de lokale taal) tot Punda bouwden de Hollanders in 1635 het fort Amsterdam ter bescherming van de haveningang.
Het fort werd uitgebreid naar de andere oever oftewel 'De Overkant´waar in 1707 een nieuwe wijk werd gesticht `De Overkant´ of vertaald in het Papamients ´Otrabanda´.
Fort Amsterdam is het oudste fort van de West-Indische Compagnie op het eiland.




Binnen de muren van het fort 'Op de Punt' ligt het Gouvernementsgebouw van het eiland.

In 1886 werden de twee stadsdelen Punda en Otrabanda met elkaar verbonden door een pontonbrug, in de volksmond de pontjesbrug, over de Sint Annabaai. Deze brug kan weggedraaid worden om de scheepvaart naar het Schottegat door te laten. De pontjesbrug heet de koningin Emmabrug. 


Nu ligt er een moderne verkeersbrug over de Sint Annabaai bij de ingang van het Schottegat, de koningin Julianabrug.


Curaçao het grootste eiland van de Antillen heeft tegenwoordig een eigen regering en vlag. De vlag symboliseer in het blauw, van de Caribische zee, twee sterren in de linkerbovenhoek het eiland Curaçao en het nabij gelegen eilandje Klein Curaçao en de horizontale gele streep als een zonnestraal. De vlag werd officieel aangenomen op 2 juli 1984. 

De oude binnenstad van Willemstad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

( Zie vervolg deel 5; Het Ir. Woudagemaal.)
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten