MEER DAN ALLEEN EEN BLAD.
Van de bananenplant, het is geen boom, kennen we hier in Europa alleen de vrucht die in delen van een kam in de winkel ligt. Over het aantal soorten bananen zal ik het niet hebben, maar dat zijn er vele en voor vele manieren van bereiding doelwijze.
Na het vrucht dragen zal de plant afsterven maar voor die tijd wordt de stam omgedaan en gebruikt voor veevoeder.
Het blad zolang het nog mooi groen is wordt van de plant afgesneden en in de lengte doorgesneden waarna het aan restaurants en eetstalletjes wordt geleverd.
In het restaurant wordt door het personeel het halve blad in afgepaste stukken gescheurd en later schoongemaakt. Maar waarvoor?
Op de eerste plaats kent men bij de eetstalletjes geen porselein- of aardewerk serviesgoed waarop het eten wordt geserveerd. In het rieten, rotan of bamboe gevlochten mandje legt men dan een op maat gekipt stukje bananenblad met daarop het gerecht.
Ga je naar een afhaal restaurant dan wordt het eten verpakt in vetvrij papier maar daartussen een stuk bananenblad. Helaas gaat dit weer in een plastic zakje.
Bij de eetstalletjes worden de mandjes schoongewassen en gedroogd. het bananenblad komt bij het biologische afbreekbaar afval terecht. Het was vroeger toen men nog geen vetvrij papier of plastic kende het enigste verpakking materiaal voor voedsel.
Ook wordt het blad gebruikt om gerechten in te stomen of te grillen, zoals vis.
Tegenwoordig wordt het ook voor creatieve doeleinden gebruikt, zoal in gedroogde vorm als bekleedsel voor een kaft van een fotoalbum of als omhulsel van een aardewerken vaas en er worden zelfs grafkisten van gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten