DE VLAG VAN HET UNITED KINGDOM.
Deze vlag wordt ook wel de Union Flag of de Union Jack genoemd.
De Engelse vlag kent het St. Georg's Kruis.
De Ierse vlag kent het St. Patricks Kruis.
De Schotse vlag kent het St. Andrews Kruis.
Gezamelijk vormen ze de flag van het United Kingdom ( voor veel mensen gewoon Engeland genaamd.)
Het United Kingdom kent de Unie vlag zoals hierboven is beschreven, maar kent verder ook nog:
De Koopvaardij- of Handelsvlag; een rood veld met links bovenin de Unie vlag.
De Koopvaardij-Marine vlag; voor koopvaardijschepen die voor de Marine varen, een blauw veld met links bovenin de Unie vlag.
De Marine vlag; een wit veld met het St.Georgs Kruis en in het linker boven vlak de Unie vlag.
Het United Kingdom stond vroeger beter bekend als Great Britain wat de naam was voor het Inited Kingdom en al haar wereldse kolonies. Al deze kolonies kenden voor hun zelfstandigheid alleen de vlag van het United Kingdom.
Na de WO II verloor ook het United Kingdom het merendeel van haar overzeese gebieden, maar wist de handelrelaties te onderhouden door het oprichten van het Gemenebest van Naties ook wel de Commonwealth of Nations.
Dit zijn 54 soevereine staten die de Britse konigin Elizabeth II als symbolisch staatshoofd hebben.
( De vlag van het Gemenebest van Naties.)
Dit is bijvoorbeeld herkenbaar op de postzegels van die landen waarop het kopje van Queen Elizabeth II links boven in staat afgebeeld. Ook in de vlaggen van deze landen is het duidelijk terug te vinden.
Zo is de Australische natie vlag een blauw veld met daarop afgebeeld het sterrenbeeld 'Zuiderkruis', links bovenin de Unie vlag en daaronder de grote Ster van het Gemenebest.
Australiƫ kent ook de Handelsvlag met een rood veld als achtergrond en de Marinevlag met een wit veld als achtergrond en blauwe sterren.
De landsvlag van de Cook eilanden, genoemd naar de ontdekkingsreiziger kapitein James Cook ( geboren in Yorkshire 27-10-1728 en vermoord op Hawai 14-02-1779 ) heeft in haar blauwe veld voor ieder eiland een witte ster en ook weer links bovenin de Unie vlag van het United Kingdom.
Veel voormalige Engelse kolonies hebben dit aangehouden na hun onafhankelijkheid.
Behalve Canada welk land een geheel eigen vlag heeft sinds 1964; genaamd de Maple Leaf Flag ( Esdoornvlag ) door de afbeelding van het blad in het witte verticale vlak van de vlag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten