donderdag 20 december 2012

VLAGGEN VAN DEZE WERELD. ( DEEL 4 )

s'WERELDS MEEST BEKENDE DRIEKLEUR.

De Nederlandse vlag het Rood, Wit en Blauw  is zowel Civiele vlag, Handels vlag en Marine vlag.



Het huidige Rood-Wit-Blauw heeft vroeger inplaats van rood het oranje gekend en werd de Prinsenvlag genoemd. Men kende deze combinatie Oranje-Wit-Blauw reeds in de 16e eeuw.


De vlag werd door de VOC en de WIC over de wereld zeeën uitgedragen. Overal werden handelsposten opgezet waar de vlag duidelijk zichgtbaar was.
Veel landen waar deze handelsposten waren opgezet kende in die tijd zelf geen eigen vlag. Toen de tijd daar was dat ze door het einde van het koloniaal bewind door Nederland, Engeland, Portugal, Spanje en Frankrijk een eigen vlag kregen, kozen veel van deze landen voor het hun bekende Rood-Wit-Blauw.  


De vlag met het Oranje-Wit-Blauw is ontstaan rond 1572 uit de veel banige vlag van de Geuzen (Wit en Blauw) aangevuld met het oranje van Willem van Oranje.
Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd het Oranje-Blanje-Bleu de officiële vlag.
Dit werd ook de vlag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.


Het Oranje-Blanje-Bleu is ook terug te vinden in de voormalige vlag van Republiek Zuid-Afrika (1928) ter herinnering aan Jan van Riebeeck die in opdracht van de VOC een handelspost vestigde wat later uitgroeide tot de stad Kaapstad. 


Ook het stadsdeel Bronx van New York, toen nog Nieuw Amsterdan geheten, heeft een vlag die is gebaseerd op de Prinsenvlag. 

ORANJE WORDT ROOD.

Het verdwijnen van de oranje baan zou door anti oranje gevoelens zijn gekomen rond 1650 als er geen stadhouder meer is.
Ook had het oranje, welke kleur uit de Zeeuwse meekrap werd gemaakt en waar een tekort aan grondstof van kwam, de neiging langzaam te verkleuren naar rood.
Maar dat de politiek van toen er een rol in heeft gespeeld is zeker.

In het jaar 1870 ontstond er een politieke strijd om de oranje baan in de vlag tussen de prinsgezinden en de patriotten. In het jaar 1795 als de Fransen invloed krijgen en de Bataafse Republiek wordt uitgeroepen is er geen plaats meer voor de Oranjes en betekend dit het einde van de oranje baan in de vlag.
Twee weken voordat de Staten-Generaal (1796) plaats moest maken voor de Nationale Vergadering wordt de driekleur  Rood-Wit-Blauw.
De zelfde vlag is ook het symbool van het Koninkrijk Holland dat in 1806 werd  geproclameerd.

Als in 1810 Napoleon Bonaparte, die zich zelf als keizer had gekroond, de Nederlanden inlijft in zijn Keizerrijk wordt onze driekleur ingewisseld voor de Franse tricolore welke toevallig de zelfde kleuren heeft in de verticale banen Blauw-Wit-Rood.
Na het vertrek van de Fransen in 1813 keerden de Oranjes weer terug. Feestelijk verschijnen volledig oranje vlaggen, maar ook het Rood-Wit-Blauw wordt uitgestoken welke versierd werd met een oranjewimpel boven de vlag.
Koning Willem I laat de vlag zoals hij is, maar er blijft in lands politiek onderlinge twist, vooral in de crisis jaren, over het rood of oranje.  


Als in de jaren dertig van de 20ste eeuw de NSB ( Nationaal Socialistische Beweging ) opkomt, beweren ze dat het Oranje-Wit-Blauw de echte Nederlandse vlag is. De regering Colijn legde daar integen officieel de kleuren Rood-Wit-Blauw vast daar de NSB sympathieseerde met de Nazi's (voor- en in de WO II.)
Op 19 februari 1937 nam Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit dat de kleuren Rood-Wit-Blauw zouden zijn.

Tijdens de WO II ( 10 mei 1940 / 15 augustus 1945) lieten de Duitse bezetters het Rood-Wit-Blauw oogluikend toe, maar de oranje wimpel voeren was verboden.
De Antillen en Suriname werden niet bezet tijdens deze oorlog en voerden net als de Marine en de Koopvaardij, welke waren uitgeweken naar Engeland, de Nederlandse driekleur.

Na de WO II werden de officiële kleuren vastgesteld van de Nederlandse vlag; Rood was helder vermiljoen, Wit - helder en Blauw was kobaltblauw. Het kobaltblauw verschilt van het donkerder blauw van de Nassaus.


Ondanks dat het oranje uit de vlag is verdwenen is de verbintenis met het Koninklijk Huis vaak de oranje wimpel. Maar vooral vertegenwoordigd de kleur oranje onze sporters wereldwijd en ook hun supporters die tribunes en steden oranje weten te kleuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten