DE SANG MERAH PUTIH VAN INDONESIË.
Ook op de Groene Archipel van Duizend Eilanden heeft de VOC vlag en het Rood-Wit-Blauw eeuwen door de kolonialisatie als vlag in top van de mast gewapperd.
Aan het einde van de WO II en de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands Indië werd op 17 augustus 1945 eenzijdig door Soekarno de onafhankelijkheid van het land uitgeroepen en begon een vrijheidsstrijd die aan beide zijden veel doden en verdriet tot gevolg had.
De nationale vlag werd de tweekleur Rood-Wit ook wel de Sang Merah Putih genoemd. Het rood en wit hebben gelijk verdeelde horizontale banen.
Het blauw werd allereerst gezien als de kleur van de aristocratie.
Tijdens de vrijheidstrijd zou een Indonesische strijder getracht hebben om het Rood-Wit-Blauw van een vlaggenmast te verwijderen voor een regeringsgebouw. Hij trok met al zijn kracht aan de blauwe baan die toen spontaan afscheurde en het Rood-Wit bleef hangen. Dit is één van de vele verhalen.
Maar het Rood-Wit werd met meerdere banen reeds in 1922 gebruikt door studenten in Leiden van het Indonesisch Genootschap en werd later overgenomen door de Indonesische Nationalistische Partij in 1928.
Opvallend is; dat Indonesië en Monaco de zelfde kleuren in horizontale banen in hun vlag voeren, alleen het formaat van de vlag verschild.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten