TERUGBLIK.
Het is weer zover; de laaste dag en nog enige uren weer de laatste avond van een jaar.Een avond die tegenwoordig wordt gevuld met het naar de televisie kijken en het zappen van de ene zender naar de andere. Programma's die worden gevuld met de ellende van afgelopen jaar, waarover in iedere talk-show een andere mening wordt gegeven.
Ja vraagt je dan wel eens af of er in het afgelopen jaar geen mooie vrolijke momenten geweest dan alleen oorlog, geweld, verkrachting, revolutie etc.
Komt men dan op zo'n avond bij elkaar met familie of vrienden, dan zijn al de hapjes, sausjes en zelfs de oliebollen meestel kant en klaar gekocht in de supermarkt.
Het is misschien nostalgie, maar in onze jeugd was dat toch anders.
Op oudejaarsdag was het meestal een drukte van belang in de keuken. Er werd beslag gemaakt voor de oliebollen met krenten, rozijn en en sucade, wat door toevoeging van gist stond te rijzen in een emmer afgedekt met een natte doek op een warme plaats.
Intussen werden de goudrenetten geschild en in dikke plakken gesneden om er appelbeignets van te bakken na ze eerst in het beslag, wat aangemaakt was met bruin bier ondergedompeld te hebben.
De grootste braadpan werd gevuld met sla-olie en nadat er rond het fornuis oude kranten op de vloer waren gelegd op de vetspetters op te vangen kon het bakken gaan beginnen. Het was een heel ritueel.
Vaak had de buurvrouw al de nodige wafels gebakken en werden er zo wat produkten onderling uitgewisseld.
Vaders had daags van te voren een aanvang gemaakt voor het maken van een vruchtenbowl. Allereerst werd het aangetaste fruit uit de kelder geschild en ontdaan van het slechte. Sinasappels werden schoongemaakt en een blikje annanas en perziken werden aan het geheel toevoegd. Het geheel werd met aan kaneel stokje en een paar kruidnagels en vaak voorzien van een scheut rode wijn of een scheutje brandewijn afgedekt in de week gezet. Het was een ware delicatesse.
Dan was het moment daar en werden de schalen met oliebollen en appelbeignets rijkelijk overstrooid met poedersuiker op tafel gezet en was het aanvallen! Een glaasje vruchtenbowl een de jongsten gingen naar bed. De oudere kinderen speelden Monopolie of Mens erger je niet.
Mocht je dan nog opblijven tot 12 uur ( als je dat haalde ) dan mocht je meegenieten van Toon Hermans , Wim Sonneveld en als die er niet waren dan was er nog Wim Kan. De oudjes genoten intussen van hun glaasje wijn of een citroen jenevertje met suiker.
Was het eindelijk twaalfuur geworden dan werd er eerst een toast uitgebracht en wenste men elkaar het allerbeste toe alvorens we dik ingepakt buiten naar het vuurwerk keken wat boven de daken van de huizen uitkwam.
De volgende dag werden de overgebleven oliebollen etc. verdeeld, daar er altijd te veel waren gebakken en was het nog enige dagen doorhappen, want er werd niets weggegooid.
Beste bezoekers van mijn weblog, waarvan vele terug kunnen kijken op die tijd van toen, maar ook de jonge generatie die van het weblog gebruik maken voor hun school studie opdrachten wens ik;