zaterdag 29 september 2012

KASTEEL HEYSTERUM; MONUMENTENDAG 2012. (DEEL 1)

OPEN MONUMENTENDAG 2012.

Eerder op 25 december 2009 plaatste ik reeds een artikel over 't Huys Heysterum in de Linnerweerd.  



Nu op Open Monumentendag was Huis Heysterum Weerd 6 voor het publiek aan de buitenzijde te bezichtigen. In de tuin was een route aangelegd met als thema "Groen van Toen in Kasteel Heysterum". 



Een stukje geschiedenis.

Helaas is er weinig over de vroegere geschiedenis van het complex terug tevinden. Het Toenmalige jachtslot bestond uit twee haakse vleugels die een binnenplaats omsloten.
Bij een grondige verbouwing rod 1887 werd waarschijnlijk de noordelijke vleugel gesloopt en maakte plaats voor de huidige bebouwing.



In die periode werd de toren met vier kleine zijtorentjes in neogotische stijl, ontworpen door de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers, aan het gebouw toegevoegd.
De huide bezitters, de familie Van Tien en-Lemmers, restaureerde na 12 jaar leegstand het geheel onderkomen complex in een nieuwe glorie.



Het park waarin het kasteel is gelegen en in Engelse landschapstijl is aangelegd is vermoedelijk 200 jaar oud en is ook in oude glorie hersteld. In het park staan monumentale bomen waaronder de majestueuze treurbeuk genaamd "De Kathedraal" (zie boven) en de "Heksenkring".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten