zondag 30 september 2012

KASTEEL HEYSTERUM. "GROEN VAN TOEN" (DEEL 2)

"GROEN VAN TOEN" is het landelijke thema van de Open Monumentendag 2012. Kasteel Heysterum opende speciaal voor deze gelegenheid haar tuin. 


In de prachtige tuin is een route langs de meest opmerkelijke bomen uitgezet met behulp van genummerde bordjes die weer verwijzen naar de tekst in het blad met de toelichting.


De Haagbeuk met het levende anker.


Als takken uit bomen dreigen te breken, gebruiken boomchirurgen wel eens ankers om de boom te verstevigen. Deze ankers zijn tegenwoordig van kunststof gemaakt. Vroeger waren ze van metaal of werden er staalkabels gebruikt. In deze enorme boom (zie boven) bevindt zich een uniek levend anker!
Of dit anker spontaan is ontstaan of met behulp van de oude beheerder werd aangebracht die voorzag dat een zware tak wel een steuntje kon gebruiken en deze een andere tak dusdanig omleidde dat er een natuurlijke steun ontstond.
Zo is deze tak met de jaren vergroeid met de andere tak en verkreeg de boom zijn eigen versteviging, waardoor het afbreken van deze zware zijtak is voorkomen.

Dode bomen.,

In het park krijgen oude bomen rustig de kans om af te sterven zolang zij ver genoeg van de paden en de gebouwen staan en vallende takken geen gevaar opleveren. Deze afstervende bomen vormen ook nog een voedingsbron voor tal van insekten en zwammen. Ook bieden zij nestlokaties voor voor vogels en vleermuizen.

De "Heksenkring".  



Het park rondom het kasteel is aangelegd in de Engelse landschapstijl. Binnen deze stijl werden de bomen soms op een speciale wijze geplant. Deze Lindes (zie boven) zijn aangeplant in een dubbele cirkel en kregen de naam "Heksenkring". Had dit een symbolische betekenis? Zoals de oneindigheid van het leven die vaak in een ring wordt verbeeld. Of wilde de ontwerper er een mooie interessante plek mee aanleggen in het park?

De "Tweeling".



Midden op het gazon staan twee identieke purperen Beuken; "De Tweeling". ( zie boven) Ze zijn naar schatting zo'n 150 jaar oud. De woorden 'beuk'en 'boek'zijn verwant aan elkaar, daar de eerste boeken werden gedrukt met letters die uit beukenhout werden gesneden. Het hout is hard, goed te bewerken en splintert niet. Deze Bruine- of Purperen Beuken zijn zaailingen uit Zwitserland. Door hun fraaie vorm worden ze vaak aangeplant in parken. Ze zijn identiek aan de gewone groene beuken.

Waarom deze twee bomen als een tweeling naast elkaar zijn geplant is niet bekend. Symboliseren ze het huwelijk tussen twee mensen of zijn ze geplant ter nagedachtenis van een verloren tweeling?

De "Koninging" van het park: De Plataan.



De naam van deze boom is afgeleid van het Griekse "platos" wat "breed" betekend. Platanen hebbben niet alleen een brede kroon maar ook hun blad is opvallend breed. (zie boven). Deze bomen hebben een zeer karakteristiek schors dat elk najaar afbladdert en waardoor er verschillende kleuren vrijkomen en de stam een bont uiterlijk krijgt.Deze plataan is 200 jaar oud en is vermoedelijk net zo oud als de oorsprong van het kasteel zelf. Het is tevens de oudste boom in het kasteelpark. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten