donderdag 31 maart 2011

KASTEEL HILLENRAAD EN GRAETERHOFF. BOUKOUL (L).



KASTEEL HILLENRAAD EN GRAETERHOFF. 

                  BOUKOUL - SWALMEN.




GRAETERHOFF.


Schuin tegen over Huis Zuidewijk Spick aan de weg naar het dorp Boukoul ligt de Graeterhoff. Oorsprokelijk was het een hoeve waarvan reeds in 1358 in een akte melding werd gemaakt. Het huidige gebouw werd in 1857 als jachtverblijf gebouwd door architect Dr. Pieter Cuypers. Het gebouw werd in 1892 verbouwd edn in 1909 in de huidige staat gebracht door architect Frans Dupont. Het is een rijksmonument.





KASTEEL HILLENRAAD.





Aan de grens van het dorp Boukoul (gemeente Swalmen) ligt in een enorm park omgeven door een gracht een van de mooiste kastelen van Midden-Limburg. De eerste vermelding van een kasteel dateert uit 1380. Het huidige kasteel dateert uit de 17e eeuw.






Sedert de 15e eeuw behoorde Hillenraad aan het geslacht Schenk van Nijdeggen. In 1572 had Willem van Oranje zijn hoofdkwartier op Hillenraad van waaruit hij de belegering van Roermond leidde. Arnols Schenk van Nijdeggen was toen de kasteelheer. In 1695 werd ene zekere Arnold door de Spaanse koning verheven tot markgraaf van Swalmen en Hillenraad. Waarschijnlijk is hij de grondlegger van het huidige kasteel. Het kasteel werd pas later voltooid toen het alweer aan een andere familie behoorde. Er vonden verbouwingen plaats in het derde kwart van de 18e eeuw en het begin van de 20e eeuw, maar de oudere bouwdelen zijn bewaard gebleven. De bijgebouwen en de kasteelboerderij, tegen over de ingang, zijn gebouwd in de 20e eeuw.





De plattegrond van kasteel Hillenraad is wat gecompliceerd. Het hoofdgebouw is langwerpig en heeft in het midden van de achterzijde en aan de uiteinden aan de voorzijde uitspringende gedeelten. Het statige gebouw is opgetrokken met bakstenen en met natuurstenen omramingen en lijsten. Op de hoeken staan vierkante torens, die alle door een fraaie helmbekroning zijn gedekt.




Het kasteelcomplex is toegankelijk via een laan die uitkomt bij een poort met daarboven een fraai fronton. Het kasteel zelf met een imposante voorgevel met een fronton voorzien van een familie wapen en een uurwerk is toegankelijk via een smalle boogbrug, vanwaar een fraaie trap de hoofdingang kan worden bereikt. De voorgevel draagt het jaartal 1767. Het geheel ligt in een park wat in de Franse stijl is aangelegd en goed onderhouden is. Diep verscholen tussen het groen van het park, achter de rentmeesterswoning, ligt de oude ijskelder van het kasteel. Vroeger werden blokken ijs uit de kasteelgracht gezaagd en hier opgeslagen onder de grond. Tot vaak diep in de zomer kon men hier de voedingswaren gekoeld bewaren. Het geheel is particulier bezit en drie grote borden aan de ingang maken al duidelijk dat bezichtigers niet welkom zijn buiten de open kasteeldagen.




Een fraaie stamboom met wapenschilden laat duidelijk blijken dat er zeer adellijke bewoners zijn geweest op dit kasteel. Het kasteel wordt nu bewoond door gravin E. de Guere, de dochter van graaf Herman Jozef Wolff-Metternich.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten