HOORN STAD IN WEST-FRIESLAND.
Hoorn is een gemeente in de regio West-Friesland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.
De gemeente ligt aan de Hoornse Hop in het Markermeer.
HET ONTSTAAN VAN HOORN EN DE LEGENDE.
Wanneer Hoorn precies is ontstaan valt niet met absolute zekerheid te zeggen. Archeologisch onderzoek zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen, maar duidelijk is, dat Hoorn ruim 700 jaar geleden ontstond als een kleine nederzetting aan de monding van het riviertje de Gouw dat in de Zuiderzee uitstroomde. De oudste restanten van bewoning stammen uit 1200.
Een oude Friese legende verteld over een zekere Hornus, stiefzoon van koning Radbod. Deze Hornus was getrouwd met Gunterdom, dochter van Gordianus, stadhouder van Teckenburgh. Hij stichtte volgens de legendes in 716 in het westen van Friesland aan het water een plaats die hij noemde naar zichzelf. Dit was onder de Friese adel zeer gebruikelijk. In 724 zou de plaats volledig zijn afgebrand en heeft het jaren geduurd eer ze weer was opgebouwd. Vermoedelijk heeft deze plaats niet op de zelfde plaats gelegen als het huidige Hoorn, maar in een gebied dat later door de Zuiderzee overspoeld is. Het verplaatsen van plaatsen die dreigden te overstromen was in de middeleeuwen in West-Friesland heel normaal.
Het dorp bleek een gunstige ligging te hebben voor de handel over water en groeide snel uit tot een kleine stad. Het stadje werd Horne genoemd wat bocht of hoek betekent in de middeleeuwen; dit werd later Hoorn.
VLAG VAN WEST-FRIESLAND.
De West-Friesevlag is officieel opgenomen in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel. De vlag heeft een kleur van azuurblauw en goud met duidelijke afbeeldingen van; twee leeuwen en vijf blokjes, twee boven naast de leeuwen, twee er onder naast de leeuwen en één in het midden onder. De vlag komt overeen met het wapen van West-Friesland.
VLAG VAN HOORN.
De oudst bekende afbeelding van deze vlag komt voor op een schilderij uit 1622 van de schilder Hendrik Corneliszoon Vroom. Het is een gezicht op Hoorn van de zeezijde. Er zijn ook nog afbeeldingen bekend waarin op de witte baan een rode hoorn is afgebeeld. De huidige vlag bestaat uit drie horizontale banen van rood, wit en rood. Bij raadsbesluit van 13 februari 1979 is de vlag van de gemeente Hoorn officieel vastgesteld.
HET WAPEN VAN STAD HOORN.
Het wapen van Hoorn komt overeen met dat op de stadszegel dat uit 1361 dateert en werd bevestigd op 26 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel.
Het werd als volgt beschreven: "van zilver, beladen met een hoorn van keel (rood), geringd van goud, geband van lazuur (blauw), met gouden kwasten, het schild van achteren vastgehouden door een zittende Eenhoorn van keel (rood), gehoornd, gemaand, gebaard, gevlokt en gestaart van goud". In het schild is een tot jachthoorn omgebouwde koehoorn afgebeeld, met een blauw lint, die de naam van de stad tot uitdrukking brengt.
De eenhoorn, vanouds bekend als een ontembaar fabeldier waaraan bijzondere krachten worden toegekend, verschijnt voor het eerst als schildhouder op een steen in de gevel van de Oosterpoort in 1538. Het wapen van Hoorn wordt geflankeerd door twee staande eenhoorns. De eenhoorns, die ook voorkomen in het wapen van de bisschop van Utrecht, symboliseren het geestelijk gezag van deze kerkvorst. Er is dus een duidelijk verschil tussen de eigenlijke wapens en de eenhoorn. Beide hebben ieder hun eigen geschiedenis en relatie tot de stad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten