ENKHUIZEN - STADHUIS
EN GEVELVERSIERINGEN.
STADHUIS.
Het stadhuis van Enkhuizen werd tussen 1686 en 1688 gebouwd door de architect Steven Vennekool. Op het eerste gezicht lijkt het een klein kopie van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Verwonderlijk is dit niet, daar Vennekool een leerling was geweest van Jacob van Kampen, de bouwmeester van het Paleis. Het stadhuis werd gebouwd in een tijd dat de grootste economische en culturele bloei van Enkhuizen alweer voorbij was.
Aan het hekwerk van het balkon aan de voorzijde van het stadhuis vindt men een boek met het begin van de tekst van de oorkonde uit 1356 waarin Willen V, graaf van Holland, stadsrechten verleend aan Enkhuizen. Aan de linkerzijde van de gevel hangt een klinkdicht dat Joost van den Vondel schreef op het Roode Paard, het kanon dat daar voor de gevel staat en dat in 1622 op mede kapers van Duinkerken werd buitgemaakt. Hoog aan de gevel staat een motto in het latijn 'Candide et Constander' dat vertaald wordt als 'Eerlijk en Standvastig'.
GEVELVERSIERINGEN.
Dat Enkhuizen eens een rijke en welvarende handelsstad was is duidelijk te blijken aan de fraaie gevelversieringen aan diverse gebouwen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten