woensdag 12 juli 2023

75 JAAR REPUBLIEK INDONESIË OP BANKBILJET.

 



 MERDEKA - ONAFHANKELIJK

       EEN NIEUWE REPUBLIEK

         WERD UITGEROEPEN.






REPUBLIEK INDONESIË.

Na de capitulatie van Japan op 15 augustus begon in voormalig Nederlands-Indië een dekolonisatieoorlog en werd de Republiek Indonesië uitgeroepen op 17 augustus 1945.
Het zou een tijd worden met aan beide zijden geweld en verlies van levens tot 1949 toen het bestuur werd overgedragen aan de Verenigde Staten van Indonesië. Westelijk Nieuw-Guinea bleef daarvan uitgezonderd. Nederland erkende  pas in 2023 de datum van onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945.
In 2020 vierde Indonesië haar 75 jarig bestaan als onafhankelijke republiek groots met de uitgave van een speciaal bankbiljet door de centrale bank, met een waarde van 75000 rupiah.



Het bankbiljet met een beperkte oplage is uitgevoerd in de kleuren rood, wit, groen en geel. Op de voorzijde staat een afbeelding van Soekarno, de eerste president van Indonesië, en ook van Mohammad Hatta, de eerste vice-president van Indonesië.
Linksboven op de achtergrond is het hijsen van de eerste vlag van de republiek weergegeven. Rechtsboven is het wapen van Indonesië weergegeven, de Garuda.
Onderin het biljet staan structuren van de Youtefa Brug, Jakarta Mass Rapid Transit (MRT) de Metro, en de Trans Java Toll Road.


Op de achterzijde van het biljet staat de republiek Indonesië afgebeeld met daarboven een communicatie satelliet. Centraal staand afbeeldingen van kinderen uit negen van de 34 provincies van Indonesië met hun traditionele hoofddeksels .Het is een weergave van de culturele diversiteit van de archipel.
Maar één kind, (precies in het midden) dat een kostuum draagt van de Tidung-stam uit de provincie Noord-Kalimantan, die grenst aan de Republiek Maleisië, werd uitgekozen.


Op deze afbeelding was een reactie op Facebook en Twitter, waarop werd beweerd dat het kind een traditionele Chinese kleding droeg. Met de meest vreemde reacties op deze websites, dat Indonesië een kolonie van China zou zijn geweest. Als een Peruaan klompen zou dragen, is het toch ook geen kolonie van Nederland geweest!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten