woensdag 29 januari 2020

CONCORDIA. CANADEES SCHOOLSCHIP.


                  EEN SCHIP MET EEN 

                 NOODLOTTIG EINDE.




SV. CONCORDIA.

De SV. Concordia werd gebouwd door Colod werf uit Szczecin in Polen en voltooid in april 1992. In april 1992 werd het schip in dienst genomen door het West Island College uit Montreal. Haar thuishaven was Lunenburg, Nova Scotia.
Van 1992 tot 2010 stond het schip geregistreerd te Nassau, Bahama's en van 2010 te Bridgetown , Barbados.
Het schip had een netto tonnage van 123 ton, lengte 57,5 meter, breedte 9,44 meter, diepgang van 4 meter en een hoogte van 25 meter.
De concordia was getuigd als een barkentijn met een zeiloppervlak van 993 m², waarmee ze 9 knopen kon lopen. Als noodvoortstuwing was ze uitgerust met een MAN dieselmotor van 570 pk.
Haar roepletters waren 8PRN.


Op 5 december 1996 resulteerde een explosie aan boord tijdens het opladen van de batterij de dood van een bemanningslid. Het lichaam kreeg een zeemansgraf. 





DE ONDERGANG.


Op 17 februari 2010 ontmoette de SV Concordia wat de kapitein van het schip een microburst (soort tornado) noemde op ongeveer 550 kilometer ten zuidoosten van Rio de Janeiro, Brazilië, in ruwe zee en harde wind. Binnen 15 seconden had het vaartuig slagzij gemaakt en zonk uiteindelijk binnen 20 minuten daarna. Al de opvarenden wisten met succes het schip te verlaten. Omdat het kapseizen zo snel was, werd er geen noodoproep gedaan maar werd een EPIRB hydrostatisch vrijgegeven en automatisch geactiveerd toen het schip zonk. Een EPIRB is een noodpositie-indicerend radiobaken.



De Concordia zonk woensdag om 14.23 uur lokale tijd. Om 14.25 uur zwom de bootsman Geoffrey Byers on de EPIRB op te halen en aan boord van de reddingsvlotten te brengen. 
De kapitein gaf opdracht dat ten allen tijden iemand de EPIRB rechtop moest houden en beschermen tegen schade.
Het EPIRB-signaal werd om 15.05 uur opgevangen door de geostationaire operationele milieusatelliet GOES 12. De positie van het zinken werd bepaald op 27 graden 40 minuten en 53 seconden West, om 15.25 lokale tijd.
Bij nadere controle bleek dat de EPIRB-database slechts één telefoonnummer voor de Concordia vermelde en dat het sinds 2004 niet meer in gebruik was. 


De volgende ochtend om 08.06 uur stuurde het Maritiem Rescue Coordination Center Brazilië een fax naar het Joint Rescue Coordination Centen Halifax met informatie over de Concordia. Na een poging contact op te nemen met de Concordia werd een Braziliaans luchtmachtvliegtuig donderdag op 17.00 uur op onderzoek gestuurd en drie uur later werden de reddingsvlotten waargenomen.

De overlevenden brachten bijna 30 uur door in de reddingsvlotten in ijskoud water voordat het vliegtuig hen zag. Vuurpijlen (flares) werden afgevuurd vanaf de vlotten en het vliegtuig knipperde met zijn landingslichten als reactie en stuurde nabij gelegen koopvaardijschepen naar het gebied.
De eerste die het rampgebied bereikte was het Mitsui OSK Lines schip Hokuetsu Delight en de Crystal Pioneer om 01.30 uur en de redding werd voltooid om 08.00 uur lokale tijd.
Eenenveertig uur na het zinken was de bemanning veilig aan boord van de reddingsschepen. Alle 64 opvarenden (48 studenten, acht leraren en acht vaste bemanningsleden, die aan boord waren, werden gered van 3 grote reddingsvlotten en een klein reddingsvlot.


HET ONDERZOEK NAAR DE RAMP.

(Boegbeeld van de Concordia.)

In september 2011 ontdekte het Transport Safety Board van Canada het volgende:

"De windsnelheden die het schip ondervond ten tijde van haar ondergang lagen waarschijnlijk tussen de 25 en 50 knopen / uur. Hoewel er waarschijnlijk een verticaal component van de wind was, is geen geen sprake dat er een microbust plaatsvond ten tijde van de ramp".
" Het rapport ontdekte ook dat het schip werd bediend op een manier die het niet mogelijk maakte om" ... adequdaat te reageren op veranderde weersomstandigheden en de stabiliteit van het schip te handhaven.
Er had eerder gepaste actie moeten worden ondernomen, waaronder het verminderen van het zeil, het veranderen van koers en het afdichten van wateringangspunten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten