dinsdag 12 december 2017

SHA-CH'UAN EN SHAOHING-CH'UAN. WAT ZIJN DAT?

                 EEN CHINESE JONK 

                 DIE EEN EUROPESE 

                      NAAM KREEG.
SHA-CH'UAN.

(Afbeelding op een één dollar biljet van Singapore.)

De Sha-ch'uan is een Chinese jonk van Kiangsu. Deze kreeg de naam Pechilli-koopvaarder toen ze bekend werd door Marco Polo.
Het schip was vooral in de vaart in het gebied van Whango en Shanghai.
Dit schip rekent men onder de oudst bekende Chinese zeeschepen.

Deze jonk was zeer sterk gebouwd met 14 dwarsschotten. Het platte vlak ging in de kop over in een stop voorschip. Het achterschip was eveneens stomp en rond.

(De Turretdektype romp met opbouw van achter gezien.)

De romp was van het turretdektype en had slecht een smal dek, dat voor het grootste deel door de luiken werd ingenomen.
De zijkanten van de luikhoofden waren tevens langsscheepse versterkingen.
Aan beide zijden ervan bestond het dek slechts uit losse delen die tot tegen de verschansing lagen.
Op het achterschip stond een ruime kajuit over bijna de hele breedte van de romp.


De romp was naar achter toe , buiten de echte achtersteven, nog verlengd door een vals achterschip, dat een kuil vormde voor het roer, aan de achterkant afgesloten door een hakkebord.
De kajuit liep er aan de bovenkant geheel overheen. Achter het vlakke hakkebord was nog een lange, boven het water uitstekende galerij aangebracht.
De Kiangsu-koopvaarder was gemakkelijk herkenbaar aan de vijf masten: de eerste dicht achter de voorsteven tegen de bakboordverschansing, sterk vooroverhellend; de tweede in de hartlijn van het schip, matig voorovervallend; de derde de grote mast zo goed als verticaal in de hartlijn; de vierde mast, de kleinste, ter hoogte van het roer aan bakboord tegen de verschansing, licht voorovervallend;
de vijfde geheel tegen het hakkeboord, iets uit het midden.Aan alle masten werden bijna rechthoekige katoenzeilen gevoerd; aan de grote mast soms een topzeil en tussen de masten ook wel driehoekige zeilen. Deze schepen waren soms 50 meter lang.
Afmetingen van een veel voorkomend type: lengte 26 meter; breedte 5,5 meter; holte 2,5 meter.


SHAOHING-CH'UAN.

De Shaohing-ch'uan is een Chinese vissers- of koopvaardij-jonk van de Hangchow Baai. 
Deze jonk heeft een in de lengte sterk gebogen vlak zonder kiel, dat voor en achter boven water uitsteekt.
Op de voorkant staat een vlakke, vallende spiegel in de vorm van een gelijkbenig trapezium. De spiegel aan de achterkant , met de zelfde vorm, staat een eind binnen de uiteinden van de huidbeplanking.
 het dek heeft een katterug; dit is niet zichtbaar door de verschansing die aan het achterschip hoog oploopt in vleugelvorm.
Het dwarsverband van de romp bestaat uit tien dwarsschotten, waarover twee langsliggers lopen. Er zijn geen spanten.
Op het achterschip staat een kleine hut. Koopvaarders voeren drie masten. De voorste valt vrij sterk voorover; de grote en de achterste staan verticaal, de laatste geheel op de achterkant van het schip. Alle drie de masten voeren een katoenen loggerzeil.


Vissersschepen hebben slechts twee masten, de achterste ontbreekt. het halfbalansvormige roer wordt door middel van een spil op- en neer gelaten. Deze jonk voert zwaarden die op 3,6 meter voor de grote mast opgehangen zijn. De spiegels van dit schip zijn op typische wijze beschilderd met traditionele motieven, onder meer met draken maskers ook het boord is uitvoerig versierd.
Afmetingen koopvaardij-jonk: gemiddelde lengte 23 tot 30 meter; breedte 6 meter; holte 2 meter.
Lengte vissers-jonk: 18 meter.Geen opmerkingen:

Een reactie posten