woensdag 22 maart 2017

USS 'MERRIMACK' & USS 'MONITOR' (AMERIKAANSE BURGEROORLOG)

       USS 'MARRIMACK'

     VAN STOOMFREGAT 

                                          TOT PANTSERSCHIP.


USS 'MERRIMACK' (CSS 'VIRGINIA') 1855.


USS 'Merrimack'.
Tewaterlating: 15 juni 1855.
Werf: Boston Navy Yard.
Verbouwd: 20 februari 1856.
Ontmanteld: 16 februari 1860.
20 april 1861 verbrand en gezonken in dok.
Tonnage: 3200 ton.
Lengte: 84 meter.
Breedte: 11,7 meter.
Holte voor verbouwing: 7,3 meter.
Voortstuwing: zeil en stoommachine.
Snelheid: 12 knopen.
Bewapening: 14x8 inch, 2x10 inch en 24x9 inch kanonnen.
Na verbouwing: CSS 'Virginia'

De 'Marrimack' was een stoomfregat dat werd omgebouwd tot pantserschip en herdoopt in 'Virginia' gedurende de Amerikaanse Burger- oorlog (1861-1865). Het was het eerste van de zes schroevenfregatten en het tweede schip van de marine dat vernoemd werd naar de rivier de Marrimack.
Na enige reizen naar Europa werd het schip ontmanteld van 22 april 1857 voor reparaties.
Op 1 september 1857 werd ze wederom in gebruik genomen en werd op 17 oktober van dat jaar het vlaggenschip voor de Stille Oceaan Squadron. Na reizen op de Amerikaanse westkust ronde zij Kaap Hoorn en werd bij terugkeer in Norfolk op 16 februari ontmanteld.


De Confederatie had dringend behoefte aan schepen om de strijd aan de binden op zee tegen de Federale Staten.
Ze besloten het uitgebrande en gezonken schip de Merrimack, op de reeds ontruimde werf te Norfolk in Virginia, te redden en te herstellen.
Twee marine officieren van de Geconfedereerde Staten; J.M.Brooke en D.D.Porter stelden voor het schip te verbouwen tot een 'ironclad' of pantserschip.
De romp van het schip werd tot even boven de waterlijn afgebroken en er werd een 53 meter lang dekhuis op gebouwd, rechthoekig met afgeronde einden.
De zijden van deze bovenbouw stonden onder een hoek van 45 graden naar binnen, liepen tot 1/2 meter onder water door en werden gepantserd met twee lagen plaatijzer, samen 10 cm dik.
Deze hellende zijden waren bedoeld om de vijandelijke kogels te laten afketsen. Onder de boeg werd een ram aangebracht. De bewapening bestond uit veertig stuks geschut.
Het schip werd herdoopt met de naam  CSS 'Virginia', maar kreeg onder deze naam geen bekendheid.


                          (Ondergang van de 'Cumberland' door de USS 'Virginia'.)

Op 8 maart 1862 verliet het schip de werf, begeleid door twee kanonneerboten; het kwam in actie tegen drie federale fregatten, die de York- en James rivier blokkeerden: De 'Cumberland' van 40 stukken geschut, de 'Congress' van 40 stukken geschut, beide voor anker liggend, en het stoomfregat 'Minnesota'.
De 'Cumberland' werd door rammen tot zinken gebracht en de 'Congress' door artillerievuur tot overgave gedwongen; de te hulp snellende 'Minnesota' liep op een mijl afstand aan de grond.
Duisternis en vallend tij maakten een einde aan het gevecht.


's Nachts arriveerde de 'Monitor'van de federale Staten en de volgende dag vond op de Hampton Roads het treffen plaats tussen deze twee pantserschepen.
Na haar succes van de vorige dag, bleek de 'Merrimack' nu niet in staat de veel kleinere maar snellere en beter wendbare 'Monitor' te vernietigen. Na een hevig vuurgevecht eindigde de strijd onbetwist.
Op 11 mei 1862 werd het schip vernietigd.

      (Een afbeelding die duidelijk de verhouding tussen de beide pantserschepen weergeeft.)

USS 'MONITOR'.

EEN PANTSERSCHIP.
USS. 'Monitor'.
Besteld: 4 oktober 1861.
Werf: Continental Iron Works,
          Greenpoint, Long Island.
Tewaterlating: 30 januari 1862.
Operationeel: 25 februari 1862.
Lengte: 52 meter.
Breedte: 12,6 meter.
Waterverplaatsing 987 ton.
Snelheid:8 knopen.
Bewapening: 2x11 inch kanonnen in een draaikoepel.
Bemanning 58 koppen.
Gezonken in zware storm 31 december 1862 bij Kaap Hatteras.

De USS 'Monitor'is de naam van het pantserschip dat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog door de Noordelijke Staten werd gebouwd naar ontwerp van de Zweeds-Amerikaan John Erricson.
het schip was het antwoord op de dreiging van de 'Merrimack', het gepantserde schip van de Geconfedereerde Staten.
In februari 1862 werd de 'Monitor'in dienst gesteld.


(De draaibare geschutskoepel van de 'Monitor'.)

De 'Monitor' was een vreemde verschijning want het grootste deel van het schip zat onder water. Ze had geen zeilen, geen zichtbare kanonnen en geen schoorsteen. Ze had iets weg van een omgekeerde po op een vlot.

Het schip werd direct naar Viginia gestuurd. Op 6 maart 1862 escorteerde ze de kruisers Uss 'Carrittuck' en USS 'Sachem' en de sleper 'Seth Low' naar Hampton Roads.
Het pantserschip arriveerde in de avond na de slag die de 'Merrimack had toegebracht aan de schepen die de York- en de James rivier blokkeerden.


De volgende ochtend vond het gevecht plaats met de 'Merrimack', dat als onbetwist zou eindigen na een gevecht van drie en half uur.
De zeer wendbare 'Monitor' kon gemakkelijk de schoten van de 'Merrimack' ontwijken, maar wist deze niet tot zinken te brengen.
De 'Merrimack' (Viginia) keerde terug naar de James rivier, de rest van de noordelijke vloot achterlatend. 

 De 'Monitor' (op de afbeelding met een schoorsteen welke ze niet bezat) verging in een zware storm
op zee 26 zeemijlen ten zuidoosten van Kaap Hatteras. het schip was niet ontworpen voor de vaart op de Atlantische Oceaan. Zestien opvarenden kwamen om het leven.
Het scheepswrak werd in 1973 teruggevonden. Schroef, de zware stoommachine en de geschutkoepel werden geborgen en zijn tentoongesteld in het Mariners Museum in Newport News, Viginia.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten