woensdag 29 maart 2017

DATUMGRENS. WAT IS DAT?

BIJ OVERSCHRIJDEN 

DE KLOK 24 UUR 

VOOR- OF ACHTERUIT.DATUMGRENS.

Datumgrens, ook tijdlijn, is een internationaal vastgestelde lijn over de aardbol, ongeveer samenvallend met de meridiaan van 180 graden.
Bij het overschrijden daarvan dient de datum een dag te verspringen: een oostgaande reiziger telt een dag dubbel, een westgaande reiziger slaat een dag over.


             (Het verloop van de internationale datumgrens voor 31-12-2011.) 

De datumgrens loopt niet overal precies langs de meridiaan van 180 graden. omdat op historische gronden sommige eilandengroepen en gebieden tot het ene of het andere datumgebied zijn blijven behoren.
Als men zich om de west verplaatst ten opzichte van de meridiaan van Greenwich, de nul meridiaan, zal het steeds vroeger worden en wel 1 uur per 15 graden.
Op 180 graden westerlengte zal het dus 12 uur vroeger zijn dan in Greenwich.
Bij verplaatsing om de oost zal het evenwel per 15 graden steeds een uur later worden ten opzichte van Greenwich. Op 180 graden oosterlengte is dit verschil 12 uur geworden.
Aangezien de meridianen van 180 graden west en 180 graden oost dezelfde zijn, zal het voor een oostgaande reiziger aldaar 12 uur later, voor een westgaande reiziger 12 uur vroeger dan te Greenwich zijn Dit verschil moet worden opgeheven door aldaar een dag dubbel te tellen (oostgaand) of over te slaan (westgaand).
In het verleden werd de datumgrens voornamelijk bepaald door de richting van waaruit het land werd ontdekt. Zo rekenen de Filipijnen, die door de Spanjaarden van het oosten uit ontdekt waren, een dag vroeger dan het Aziatische vasteland.
In 1844 werd dit verschil opgeheven door de 31e december van dat jaar over te slaan.


Tot 1995 liep de internationale datumgrens dwars door het eilandenrijk Kirbati en deelde het zodoende in twee tijdsdelen.
Dit gaf economisch vaak moeilijkheden en zodoende werd de lijn in het oosten rond de Line-eilanden getrokken en lag Kiribati geheel in één datum.

Door de ligging van de eilanden Samoa en Tokelau vlak ten oosten van de internationale datumgrens werd hier als laatste Nieuwjaar gevierd, namelijk om 12.00 Nederlandse tijd. Samoa besloot op 29 december 2011 over te stappen van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens en Tokelau volgde dit plan. Dit betekende dat er een dag werd overgeslagen. men liet de 30e december vervallen. Op 31-12-2011 ging hier dus de nieuwe tijd in.
Reden voor deze omschakeling was was het vergemakkelijk zakendoen met de handelspartners in Australië en Nieuw-Zeeland, die beide aan de andere zijde van de datumgrens liggen. Voor de overschakeling liep Samoa 21 uur achter op Sydney, na de overschakeling 3 uur voor. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten