dinsdag 14 maart 2017

HOND ..... IN SCHEEPVAART NAMEN.

                   

                       HET DIER

                 IS ZICH  ER NIET 

                    VAN BEWUST.HONDEFOK.

Een hondefok is een takelgestel, bestaande uit twee één-schijfsblokken met loper.
Dit takelgestel staat ook bekend onder de naam 'dubbeljol'.

DUBBELJOL.

Een dubbeljol is een takelgestel samengesteld uit twee één-schgijfsblokken waardoor een loper is geschoren.
Komt de halende part waaraan getrokken wordt uit het vast bevestigde blok, dan hangt de last aan twee parten en is de uitgeoefende kracht de helft van de last.
Om de last bijvoorbeeld 2 meter omhoog te hijsen, moet de halende part 2 x 2 = 4 meter doorgehaald worden.
Op het bovenste blok, dus aan het ophangpunt, wordt een kracht uitgeoefend van 3 maal de halve last, wat gelijk is aan anderenhalve last. Komt de halende part uit het beweegbare blok, dan hangt de last aan drie parten en is de uitgeoefende kracht eenderde van de last.
Om de last 2 meter omhoog te hieuwen of te verplaatsen moet men 3 x 2 meter doorhalen = 6 meter. De uitgeoefende kracht op het vaste blok is dan tweederde van de last.

HONDEHOK.

1. Embalage in de vorm van een houten kist die aan de bovenkant licht dakvormig is uitgevoerd.
Wordt gebruikt bij vervoer per schip van glazen flessen of ballons met vloeibare , bijtende zuren.
De flessen of ballons worden in de hondehokken gezet en de open ruimten opgevuld met een beschermende en/of absorberende stof.
De dakvorm wordt aan deze emballage gegeven, opdat men de flessen niet omgekeerd zal plaatsen; bovendien kan door deze verpakking dit soort lading beter op elkaar worden gestuwd en , wanneer de zuren als deklading worden vervoerd, beter worden gesjord.2. Op een zeiljacht het achterste gedeelte van de kajuit opbouw, dat extra hoog gemaakt is om sta- hoogte te verkrijgen. In het hondehok maakt men veelal de kombuis of een gerieflijke eetgelegenheid met flinke ramen. Op oude schepen wordt met hondehok het dakje boven de trapafgang aangeduid.

HONDEKOOI.

Een hondekooi is een slaapplaats aan boord van zeiljachten in het achterste deel van de kajuit. De kooi ligt zodanig dat een deel ervan onder het gangboord of de kuipbank doorloopt.

HONDENEIND.

Een hondeneind ook wel hondepunt is de Spaanse takeling of eindsplits.

SPAANSE TAKELING.

Een Spaanse takeling is een eindsplits aan een touw of staaldraad ter voorkoming van het uitrafelen aan het einde.


HONDEWACHT.

Aan boord van een schip wordt wacht gelopen op de brug en bij een niet volledig geautomatiseerde machine installatie ook in de machinekamer.
Bij de meest voorkomende indeling wordt het etmaal verdeeld in 6 wachten: hondewacht (00.00-04.00 uur), dagwacht (04.00-08.00 uur), voormiddagwacht (08.00-12.00 uur), achtermiddagwacht (12.00-16.00 uur), platvoetwacht (16.00-20-00 uur) en eerste wacht 20.00-24.00 uur).
men noemt dit het driewachtenstelsel. Zij die een normale nachtrust genieten  hebben wacht te kooi.
De hondewacht wordt over het algemeen gelopen door de 2e stuurman en de derde werktuigkundige.
Tijdens deze wachturen kom je ook letterlijk en figuurlijk geen hond tegen die je stoort. Het is wel een zeer verantwoordelijke wacht, aangaande het beslissingen nemen voor de veiligheid van schip en opvarenden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten