vrijdag 31 augustus 2012

HET WERELDMUSEUM. ROTTERDAM.                WERELDMUSEUM                            ROTTERDAM.Ik heb in deze wereldstad veel vakanties doorgebracht gedurende mijn kinderjaren en er later gestudeerd. Eenmaal werk gevonden was hier ook het hoofdkantoor van mijn werkgever gevestigd, wat toen een van de hoogste gebouwen in het centrum van Rotterdam was. Dus ik kende deze bruisende wereldhavenstad aardig.
Na er jaren lang niet meer zijn geweest sinds ik met pensioen ben gegaan was het wel even wennen bij aankomst op het Centraal-station, toen des tijds een van de modernste stations van Nederland. Het was er een grote bouwput (wat Rotterdam altijd al was) en het plein waar de bussen en de trams stonden was geheel verdwenen. Het Groot Handelsgebouw is nu klein vergeleken met al de enorme hoogbouw er om heen. Onze bestemming was uiteindelijk het Wereldmuseum aan de Willemskade. Zo werden we naar de Metro verwezen met het advies op station Leuvehaven uit te stappen en te voet verder te gaan. Het was even zoeken naar herkenningspunten uit het verleden, maar ze waren er nog wel.

HET WERELDMUSEUM.

Het Wereldmuseum is gevestigd in een fraai monumentaal gebouw aan de Willemskade 25 / hoek Veerkade. Hier was een tentoonstelling onder het moto 'Magie van de Vrouw'. Een zeer fraaie collectie magische weefsels en gouden sieraden uit de Indonesische Archipel.
Deze collectie was samengesteld uit internationale bruikleen uit topcollecties van privé verzamelaars. Fotograferen was streng verboden.Buiten deze zeer fraaie speciale uitgestalde collectie was ook de vaste collectie van het museum te bezichtigen, waarmee je een reis maakte door het Verre Oosten. Al met al waren we hier enige uren zoet om alles rustig te bezichtigen. De toegangsprijs was slechts €12 per persoon.
Op de hoek van de Willemskade en Veerkade een lichte lunch gebruikt in de open lucht met uitzicht op de Wilhelminakade aan de andere zijde van de Nieuwe Maas, waar vroeger de passagiers- en vrachtschepen van de Holland Amerika Lijn lagen afgemeerd.Het enige wat aan die tijd herinnerd is het voormalige kantoor van de Holland Amerika Lijn, nu het Hotel New York geheel ingesloten tussen de sky-scrapers van Rotterdam. Het is een beschermd stadsmonument.


Zo besloten we om een rondvaart te maken met de Spido door de havens van Rotterdam en kwamen we er achter bij het Spidokantoor, dat er ook een tramlijn (19) van het Willemsplein naar het Centraal-station ging.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten