'HET LAND VAN LEEGHWATER'. (1)
Het land van Leeghwater bestaat uit de gebieden de Schermer, Graft - De Rijp en de Beemster in de provincie Noord-Holland.
Dit unieke gebied ligt tussen de drie gemeenten Zaandam, Purmerend en Alkmaar.
Wie was dan Leeghwater? Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650) was waterbouwkundige van beroep. Hij woonde en werkte in dit gebied en hield toezicht op de drooglegging van de Beemster en de Schermer en zag zelf hoe het watergebied in polderland veranderde. De molens welke nu nog over zijn en verantwoordelijk waren voor het droogmalen van deze grote meren steken nu nog steeds hoog boven het landschap uit. Nu in de 21e eeuw ziet het 'land van Leeghwater' er nog bijna het zelfde uit als destijds in de Gouden eeuw.
Het landschap is typisch Noord-Hollands; met uitgestrekte groene polders omgeven door vele waterwegen en hoge dijken. Een zeer rijk gebied aan flora en fauna.
( Een dijk vol met voorjaarsbloemen. )
De Schermer polder werd in 1663 drooggemalen. Tot 1928 maalden 52 molens jaar in jaar uit om dit gebied droog te houden. Van al deze molens zijn er nog maar 11 over gebleven.
In 1928 werd gekozen voor moderne machine bemalingssystemen en nu staan er nog maar drie elektrisch gedreven gemalen.
Helaas begon men de overtollige molens te slopen. Al met al zijn met de 11 molens in de Schermer nog 6 andere molens in het gebied gespaard gebleven en deze worden nu bewoond. Een molen is ingericht als Museummolen en ligt bij Schermerhorn aan de Noordervaart.
In het gebied van de Beemster staat nog maar één molen.
In 1612 werd de drooglegging van de Beemster voltooid. Het gewonnen land ligt 3,5 meter onder de zeespiegel en is verkaveld in een raster van vierkanten.
Dit landschap is uniek in de wereld en kreeg zodoende in 1999 van UNESCO het predikaat 'WERELDERFGOED'.
[wordt vervolgt; zie "Land van Leeghwater (2). ]
[wordt vervolgt; zie "Land van Leeghwater (2). ]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten