GEVELSTENEN. (2)
Apothekers hadden over het algemeen in plaats van een gevelsteen een Gaper boven hun winkeldeur geplaatst welke vaak op zijn uitgestoken tong een pil had liggen.
Ook de adel liet vaak een steen plaatsen met het familiewapen er in op de top van hun huisgevel in een fraaie omlijsting. Door huwelijken tussen twee adellijke families kwam men vaak in het bezit van twee wapens en werden deze alliantiewapens samen op de gevel aangebracht.
Ook de heren van de Admiraliteit gaven duidelijk aan waar zij woonden door het aanbrengen van een steen boven de ingang van hun huisdeur.
Zoals hier boven de ingang van het pand waar eens Michiel Adriaanszoon De Ruyter woonde.
Zoals hier boven de ingang van het pand waar eens Michiel Adriaanszoon De Ruyter woonde.
Ook de aanduiding van de straat namen liet vaak te wensen over. Hadden de hoge heren van de stadsraad besloten een straat of een gracht een bepaalde naam te geven, dan werd door de bevolking de in de volksmond gebruikte bijnaam nog steeds gebruikt. In sommige steden zie je nog vaak deze dubbele aanduiding vermeld.
Ook om onderscheid te maken tussen vier gelijke naast elkaar staande panden had men een eenvoudige oplossing door elk pand bijvoorbeeld naar een jaargetijde te noemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten