vrijdag 8 mei 2009

GEVELSTENEN. (deel 2)

Vervolg van deel 1 GEVELSTENEN.

Apothekers hadden over het algemeen in plaats van een gevelsteen een Gaper boven hun winkeldeur geplaatst welke vaak op zijn uitgestoken tong een pil had liggen.Woonden er nu twee schrijvers in één zelfde straat dan plaatste men bij de schrijfveer een rol perkament of een inktpotje of soms als men dacht beter te zijn dan de ander een kroon.Zo ontstonden de gekroonde stenen.Ook de adel liet vaak een steen plaatsen met het familiewapen er in op de top van hun huisgevel in een fraaie omlijsting. Door huwelijken tussen twee adelijke families kwam men vaak in het bezit van twee wapens en werden deze aliantiewapens samen op de gevel aangebracht.
Ook de heren van de Admiraliteit gaven duidelijk aan waar zij woonden door het aanbrengen van een steen boven de ingang van hun huisdeur.
Ook de aanduiding van de straat namen liet vaak te wensen over. Hadden de hoge heren van de stadsraad besloten een straat of een gracht een bepaalde naam te geven, dan werd door de bevolking de in de volksmond gebruikte bijnaam nog steeds gebruikt. In sommige steden zie je nog vaak deze dubble aanduiding vermeld.
Ook om onderscheid te maken tussen viergelijke naast elkaar staande panden had men een eenvoudige oplossing door elk pand bijvoorbeeld naar een jaargetijde te noemen.

1 opmerking:

  1. als ik op zoek ga dan sla ik de gevallen vrouwen-steeg maar beter over.
    Rina.

    BeantwoordenVerwijderen