zaterdag 4 april 2009

DE HOMPESCHE MOLEN - STEVENSWEERT.
              STEVENSWEERT. 

          HOMPESCHE MOLEN


De Hompesche molen domineert de landschap tussen Stevensweert en Ohé en Laak. Het is een stellingmolen en werd in 1722 gebouwd door Reinier Vincent van Hompesch, graaf van de heerlijkheden Stevensweert en Ohé en Laak.

Hij creëerde hiermee een aardige inkomsten bron voor zichzelf, want de bewoners werden verplicht hier hun graan te laten malen tegen betaling. Een nog aanwezige andere molen liet hij gewoon afbreken om zo het monopolie te behouden.

De molen heeft 8 verdiepingen en is met de wieken meegerekend 37 meter hoog. Het is de hoogste stellingmolen van de provincie Limburg. De molen is geheel gerestaureerd door de firma Stevol welke nu ook de molen beheerd. De eerste en tweede verdieping zijn via smalle steile trappen bereikbaar voor het publiek. Vanaf de stelling is het genieten van het omliggende landschap met de Molenplas en de uiterwaarden van de rivier de Maas.

Vroeger bevond zich in de molen een gevangenis. Nu is er een informatiecentrum in gevestigd waar je alles te weten kan komen over de molen en de omgeving.

De molen staat in het teken van de thema's graan, grind en groen.

Voor meer informatie; http://www.hompeschemolen.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten