vrijdag 3 april 2009

STEVENSWEERT 'EILAND in de MAAS'.


             STEVENSWEERT. 

          'EILAND IN DE MAAS'.






Samen met Ohé en Laak vormt Stevensweert het 'eiland in de Maas'. Stevensweert een oud stadje werd in 1633 door de Spaanse overheerser omgebouwd als een vestingstadje. De vestingen werden in de 19e eeuw gesloopt. Gelukkig bleef het karakteristieke stratenplan met de beklinkerde straatjes die alle naar het centrum toe lopen gespaard.

(Aan de Maas oever staat nog een oud kanon vlak naast een oude Nederlands-Belgische grenspaal met de loop nog altijd op België gericht.)











Het 'Eiland in de Maas'betekend dat de rivier hier vroeger twee lopen had, wat op oude kaarten nog goed is te zien. De oostelijke loop (Oude Maas) is ongeveer 200 jaar geleden verzand, maar een gedeelte wordt er nog van gebruikt door de Geleenbeek.
Bij hoogwater herleven de oude tijden en zoekt de Maas haar oude loop weer op en stroomt er ineens een enorme hoeveelheid water door het dal van de Geleenbeek, waardoor de oevers sterk eroderen.



Zand en grint wordt door het water meegevoerd naar de monding van de Geleenbeek welke in de Molemplas uitkomt.
In de Molenplas valt de stroom stil en er ontstaat een binnendelta. Als het water daarna weer zakt valt dit gebied weer droog tot de volgende overstroming. Het is een planten en vogel gebied geworden


(Het oude gemeente wapen van Stevensweert welke nu is samengevoegd met negen andere gemeenten tot de huidige gemeente Maasgouw.)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten