donderdag 23 april 2009

400 JAAR NEDERLAND - MANHATTAN - NEW YORK.400 JAAR NEDERLAND -                    MANHATTAN.

          NEW YORK.400 jaar bestaat Manhattan.

Zoals eerder vermeld op deze weblog besteed de Keukenhof ook aandacht aan de 400 jarige betrekking tussen Nederland en Manhattan New York. Ook is er een speciale vijf Euro munt uitgegeven.

Manhattan een wijk van de huidige stad New York is in feite een eiland. Het was Henry Hudson die in 1609 de huidige Hudsonrivier opvoer en daar contact legde met de Indiaanse bewoners van het gebied.
De bewoners noemden na de ontmoeting met de Nederlanders het gebied Manna-hatta. De naam Manhattan komt dan ook oorspronkelijk van dit Mohikaans- en Delaware indiaanse woord "Manna-ha-ta", wat betekend Plek van dronkenschap.


Henry Hudson zou bij de aankoop van het grondgebied de indiaanse opperhoofden aan boord van zijn schip hebben uitgenodigd en dronken gevoerd. Zo ontstond de naam Manhattan.
"Manahachtanienk" : het eiland waar wij ooit dronken zijn geweest.
De Nederlander Peter Minuit kocht het gebied van de indianen voor de Republiek der Verenigde Nederlanden voor een toen destijds bedrag van fl.60,- Een bedrag dat nu omgerekend 680 Euro zou zijn. Het gehele gebied was 11000 morgen groot wat 94 kwadraat kilometers is en groter was dan het huidige Manhattan. Dit was het begin van de stad Nieuw Amsterdam het huidige New York.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten