zaterdag 14 maart 2015

FELOEK. WAT IS DAT?

VEEL VOORKOMEND OP 

DE MIDDELLANDSE ZEE.

(Links; Spaanse feloek.)

Het is een kustvaarder van de Middellandse Zee, ook genoemd in het Portugees 'fallua'; in het Spaans falla; in het Frans 'felouque; in het Italiaans 'feluca'; in het Turks 'fulouqa; in het Russisch 'féliouka'; en in het Egyptisch 'faluka'.


De klassieke Franse en Italiaanse feloek is een soort lichtgebouwde galei die vroeger zowel geroeid als gezeild werd. De oudere typen hadden een , apostis, gangboord met verschansing waarop de roeiriemen steunden.
De feloek had ook hetzelfde ver uitstekende scherpe als de galjoen. Het achterkasteel stak een stuk over het achterschip uit. Deze schepen waren hoogstens 50 voet lang.
Zij voerden licht naar voren hellende masten met latijnzeilen. Zij werden geroeid met ten hoogste 12 riemen per boord. 
Oorlogsfeloeken waren bewapend met twee boegstukken en 32 draaibussen. Op dek waren aan iedere zijde 12 luiken. Op de scheerstokken van deze luiken konden de roeiers zitten.

                                                               ( Siciliaanse feloek.)

In de 18e eeuw hadden deze schepen ook een roer aan de voorzijde. De latere Spaanse feloek miste het lange galjoen maar had een lichtgebogen steil staande voorsteven die hoog boven het water uitstak. Het latijnzeil van de bezaanmast was aanzienlijk kleiner dan het grootzeil. Een vliegende fok werd op een lange boegspriet bijgezet.
Sommige feloeken hadden drie masten met latijnzeilen. Zij hadden 20 en meer roeibanken per boord en op het achterschip was een hut gebouwd.
Soortgelijke feloeken met drie masten werden in de 19e eeuw gebruikt door Griekse kapers.
Behalve de drie latijnzeilen en een fok werd ook nog een vierkant topzeil gevoerd, waardoor het tuig op dat ven een chebeck ging gelijken.
De Egyptische 'gaiassa' wordt ook wel faluka genoemd. Het waren vroeger de handelsschepen van de Nijl. Heden ten dagen zijn de feloek omgebouwd voor de Nijl vaart met passagiers bij Aswan.


                                              ( Egyptische feloek op de Nijl bij Aswan.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten