HONG KONG TOEN EN NU.
Hong Kong was sinds 1842 een Britse Kroon Kolonie, maar is nu sinds 1 juli 1997 een speciale administratieve regio van de Volks Republiek China.
Het gehele gebied bestaat uit 236 eilanden en een deel van het vaste land met een oppervlakte van 1104 km² en ligt aan- en in de Zuid-Chinese Zee. Er wonen nu er nu meer dan 183.000 mensen.
Het gebied werd al meer dan vijf eeuwen bewoond wat blijkt uit opgegraven voorwerpen uit het Neolithicum, de steentijd cultuur onder invloed van Noord-China.
Het gebied werd hoofdzakelijk bewoond door Han-Chinezen die tijdens de Song-dynastie uit Noord-China kwamen tussen 970 en 1279. Hong Kong eiland nam gedurende het Chinese keizer rijk maar een bescheiden plaats in. Wie had er nu belang bij een stuk schaars begroeide rots.
HONG KONG EILAND.
( De vlag van de Britse Kroon kolonie Hong Kong.)
Hong Kong is het een na grootste eiland en haar geschiedenis onder Brits bestuur gaat terug tot 1821.
De Britse Oost-Indische Compagnie legde in 1699 voor het eerst handels contact met het Chinese keizerrijk. In 1821 vestigden de Britten zich op het eiland Hong Kong vanwaar ze de opium invoerden uit Bengalen.
( Het eiland Hong Kong.)
De haven van de Britten op het eiland is de nu bekende sampan-haven Aberdeen. De naam Hong Kong komt uit de uitspraak in de Kantonnese Chinese taal; "Heung Köong" wat 'geurige haven' betekend.
De uitdrukking 'geurige haven' is op twee manieren uitlegbaar: de eerste uitleg is de handel van de geurige wierook die er plaats vond, de tweede uitleg is de minder prettige geur die in de haven hing van de vis en het afval wat er in het water werd gegooid.
In 1842 draagt het Chinese keizerrijk gedwongen Hong Kong eiland over aan de Brits Oost-Indische Compagnie en werd het eiland een Britse Kroon kolonie.
Door de belangrijkheid als oorlogs- en handelshaven in het Verre Oosten groeide de bevolking zeer snel en zodoende sloten de Britten in 1898 een contract met de Chinezen af, voor het gebruik van de New Territories op het vaste land. In dit contract werd vastgelegd; dat na 99 jaar deze gebieden weer terug zouden gaan aan de Chinezen inclusief het eiland Hong Kong.
(De Britse Kroon kolonie bestaande uit het eiland Hong Kong, Kowloon, New Territories en eiland Lantau.)
Zo bestond de Britse Kroon kolonie Hong Kong uit het gelijknamige eiland ( 78 km²) ten oosten van de Parelrivier, het schiereiland Kowloon ( in het Kantonnees Jiulong wat betekend 9 draken.) met een oppervlakte van 47 km² en de New Territories ( 974 km²).
Zo werd het eiland Lantau (146 km²) het grootste eiland na Hong Kong.
HET VLIEGVELD.
In 1925 bouwden de Britten het vliegveld Kai Tak aan de vaste land zijde bij het zaken district Kowloon City. Het was een één enkele landingsbaan gebouwd op een pier die in zee stak
Starten voor vertrek ging altijd richting de zee, waarna er gelijk sterk werd opgetrokken om hoogte te verkrijgen.
Het landen gebeurde altijd vanuit de landzijde met een scherpe draai naar rechts van 47 graden welke werd ingezet na visueel contact met het rood-witte dambord wat op de berghelling was geschilderd. Hierna een scherpe duik naar beneden rakelings over de gebouwen of er tussen door.
Piloten werden speciaal opgeleid om hier te mogen landen en vertrekken. Het vliegveld was tot 6 juli 1998 in gebruik. Het nieuwe vliegveld Chep Lap Hok ligt op het eiland Lantau.
Op 8 december 1941 viel het Japanse legen Hong Kong binnen. Hong Kong viel op 25 december na de overgave van de Britse en Canadese troepen. Het was het begin van een vier jaar durende Japanse bezetting. Gedurende de bezetting ontstond er een enorme schaarste aan levensmiddelen was de bevolking van 1,6 miljoen in 1941 decimeerde tot 600.000 in 1945.
Na de capitulatie van Japan in 1945 groeide de bevolking van Hong Kong enorm door de vele vluchtelingen uit China door de opkomst van het Communistische bewind en haar zuiveringen.
Economisch ging het goed met de Kroon kolonie door haar gunstige ligging ten opzichte van Communistisch China, het verdere Zuid-Oost Azië en met name Japan.
DE NIEUWE TOEKOMST.
De Volks Republiek China zag zich als erfgenaam van het contract dat door de Quig-dynasty in 1898 was afgesloten en wenste dit niet verlengen.Uiteindelijk werd op 19 december 1984 na veel onderhandelen tussen het Verenigd Koninkrijk en China en verdrag gesloten tot de overdracht van het gehele gebied onder bepaalde voorwaarden. Vooral de laatste Britse gouverneur zette zich in voor een democratisering van Hong Kong. Uiteindelijk werd er overeen gekomen dat er in Hong Kong gedurende vijftig jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China. Het werd het het: " één land, twee systemen" genoemd.
Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hong Kong over aan China.
( De nieuwe vlag en wapen van Hong Kong.)
De eerste bestuurder na de overdracht werd de scheepsmagnaat Tung Chee-Hwa. Hij weigerde ondanks de afspraak met de Britten verdere democratisering van de stad en dat leidde tot onlusten. Ook na het neerslaan van de protesten in Hong Kong vanwege de door de studenten in Peking georganiseerde protesten en het neerslaan ervan op het Plein van de Hemelse vrede trad hij in maart 2005 af. Hij werd opgevolgd door Donald Tsang.
De eerste bestuurder na de overdracht werd de scheepsmagnaat Tung Chee-Hwa. Hij weigerde ondanks de afspraak met de Britten verdere democratisering van de stad en dat leidde tot onlusten. Ook na het neerslaan van de protesten in Hong Kong vanwege de door de studenten in Peking georganiseerde protesten en het neerslaan ervan op het Plein van de Hemelse vrede trad hij in maart 2005 af. Hij werd opgevolgd door Donald Tsang.