JAVA IN DE KOLONIALE PERIODE
GEZIEN DOOR EEN NEDERLANDER.
DEEL 2.
JAVA.....
HET ARTJA DOMAS VAN DE BADUI'S.
Langzaam klimt een kleine stoet van een negental Javanen over de glibberige, met dik mos bedekte rotsblokken naar boven.
Het voetpad, dat hier door het dichte oerbos, langs bergruggen, ravijnen, rotsblokken en reusachtige rolstenen bezaaide bergriviertjes voert, is bijna nier meer terug te vinden. Want dit stille, verlaten woudpad dat slechts zelden door mensen voeten wordt betreden, vertoont steeds de neiging om weer geheel dicht te groeien. Voor het kleine groepje mannen bestaat er echter geen gevaar van verdwalen. Minstens ééns per jaar maken zij deze tocht; en de verheven sfeer van het ongerepte oerwoud met zijn kaarsrechte reuzenstammen, zijn dichte bladerdak en zijn mysterieuze , donkere bambupartijen is hun vertrouwd, zij voelen zich hier thuis.
Bij één van de bochten ligt als een natuurlijke vijver een komvormige verbreding van de bergbeek met diep, helder blauwig water onder het overhellend groen verscholen. Een brede bundel wazige, okergele zonnestralen heeft zich door het dichte bladerdak weten te banen, en strooit een overdaad van glanzend gouden poeder uit over de fijn gekartelde krulbladeren van de hoogstammige boomvarens een de oever van de beek.
Maar alvorens dit gedeelte te betreden spreekt het hoofd, de Pu' un, de geloofsbelijdenis, de Sadat Sunda, uit: "Oorlof!, Vergiffenis! De Sundanese geloofsbelijdenis is: Heer, het werd adat, Heer het werd vastgesteld, dat de Islam verboden is en niet toegankelijk, in het geheel niet, voor de lieden van de Vorst van Pakuwan!". (De Badui voelen zich afstammelingen van de volgelingen van de Vorst van Pakuwan, van het Sundanese rijk Padjadjaren.)
BADUI. (uit Wikipedia)
De Badui, die zichzelf Orang Kanekes noemen, vormen een traditionele gemeenschap in het westelijke deel van Indonesië op het eiland Java, in het gebied Lebak , Bantan. Het merendeel van de 5000 tot 6000 Badui woont in het Kendeng-gebergte, van de vulkaan Kendeng (1,732 mtr.) op 300 tot 500 meter boven de zeespiegel.
De herkomst van de naam Badui is lang onderwerp van discussie geweest, De meest gangbare mening hierover is dat de Badui deze naam van hun buurvolkeren hebben gekregen. De betekenis zou geringschattend zijn, en afgeleid van het Arabische Badawi. Net zoals vroeger bedoeïnen hebben de Badui nog tradities en gebruiken die vele eeuwen terug gaan.
De Badui zijn verdeeld in twee groepen: de Badui Dalam (binnen-Badui) en de Badui Luar (buiten-Badui). Het is vreemdelingen niet toegestaan met de Badui dalam in contact te treden, de Badui Luar daarentegen hebben spaarzaam contact met de buitenwereld. De bevolking van ongeveer 400 Badui Dalam, die de zogeheten binnencirkel vormt, bestaat uit 40 families Kajeroan die in drie dorpen Cibeo, Cikertawana en Cikeusik in Tanah Larangan leven. De Badui Dalam houden zich strikt aan hun strenge taboesysteem. De Badui dalam kennen de Pu'un, een geestelijk leider, Alleen de Pu'un mag de heilige grond in Arca Domas op de berg Kendeng bezoeken. In tegenstelling tot de Badui Luar, zijn de Badui Dalam nauwelijks beïnvloed door de islam. De Badui Luar, die de buitencirkel van de Badui vormen, leven in 22 dorpen. Zij vormen de barrière tussen de buitenwereld en de heilige binnencirkel. Zij hanteren het taboesysteem minder strikt dan de Badui Dalam en zijn eerder bereid om moderne invloed in hun dagelijks leven te accepteren. Sommigen werken zelfs in grote steden zoals Jakarta, Bogor en Bandung. In sommige dorpen wordt vlees gegeten, alhoewel veeteelt nog verboden is.
De Badui spreken een archaïsch Sundanees dialect.
DE BADUI'S.
In het beboste berggebied van Zuid-Bantan in West-Java woont een merkwaardige volksgroep, de Badui's. Ver verwijderd van alle beschaving, Javaanse zowel Westerse, hebben deze mensen zich gevestigd op de noordelijke bergruggen van de Gunung Kenteng, in het brongebied van de Tjiudjung.
Hier ligt ook hun voornaamste desa Kanekes, welke uit een binnen- en buitengebied bestaat. In de eerste kadjeroan, welke voor vreemdelingen verboden is, en daarom ook wel taneuh larangan, dit is verboden land genoemd, liggen een drietal gehuchten: Tjikeusik, Tjibeo en Tjikartawana, en geheel in het zuiden, te midden van de bergwouden het heilige offerterras, Artja Domas.
Dit kerngebied is naar het oosten, noorden en westen ingesloten door de kaluwaren, het buitengebied, waarin weer een 25-tal kleine buitengehuchten verspreid liggen. Buiten en ten noorden van de grens van desa Kanekes liggen nog een zevental dorpen, dangka-kampongs genaamd, waarin zowel Mohammedanen als Badui's wonen.
Het totaal aantal Kanakes ( zoals de Badui's zichzelf noemen) in deze 35 nederzettingen, bedraagt niet meer dan 1500.En toch heeft deze kleine groep mensen kans gezien om vier eeuwen lang te midden van de 40 miljoen Javaanse Mohammedanen zijn oud geloof, zijn agama (godsdienst) Sunda te bewaren.
Tot de heiligste zaken behoort het uitspreken van de stamboom van de Pu'uns. Aan het hoofd van ieder van de drie gehuchten in het kerngebied staat namelijk een pu' un, die vervolgens de Badui's van de oppergod Batara Tunggal afstamt. Het uitsperkewn van deze stamboom is dan ook alleen geoorloofd aan afstammelingen van Batara Tunggal; voor alle anderen is het bujut, verboden.
Hier smeekt hij de zielen van de voorouders om vergeving, dat hij de heilige stamboom zal gaan reciteren, en vangt aan met Batara Tunggal, vervolgens diens tweede zoon Batara Patandjala, daarna diens oudsten zoon Daleum Djanggala en zoo verder nog 13 generaties tot de huidige pu'un toe. De ingetogen levenswijze van de Badui's, hun openhartigheid, hun humane en vredelievende mentaliteit, hun afkeer van geweld, wijzen er op dat hun "tien geboden" van het niet stelen, niet onwaarheid spreken, van een sobere levenswijze, onthouding van dans, muziek, zang en toneelspel, van het slapen op een op de grond uitgespreid matje, enz, geen ijdele bijlklanken zijn.
VERBODSBEPALINGEN.
De bewerking van de akker moet met graafstokken en dergelijke geschieden, daar ook de patjol, de hak, bujut is; en dat dus ook het hierboven genoemde jaarlijkse schoonmaken van de Artja Domas alleen met de handen mag geschieden, spreekt wel van zelf.
Grote viervoetige huisdieren zijn verboden: paarden, buffels en runderen, geiten en varkens eveneens. Ook de meeste kleuren vallen onder de verbodsbepalingen, zodat alleen blauw en wit zijn toegelaten; vandaar dan ook, de de Badui zich in de regel kleedt in een wit baadje met witte hoofddoek en wit gestreepte sarong.
TENGGEREZEN EN BADUI'S.
Met de Tenggerezen vormen zij de enige twee (kleine) groepen onder de ruim 40 miljoen bewoners van Java, welke nog een deel van hun gebruiken en gewoonten uit de voor-islamtijd hebben bewaard; een godsdienst, welke zich openbaart in verering van voorouders en tal van demonen en goden, van welke er een als oppergod wordt erkend. Opmerkingswaardig is het, dat de Tenggerezen, die in rechte lijn ongeveer 750 km van de Badui's verwijderd wonen, hun oppergod Sang Hjang Wisesa ook S.H. Tunggal noemen, dezelfde naam dus als Batara Tunggal van de Badui's.
De aandacht trekt ook de legende van de Tenggerezen volgens welke zij zouden afstammen van een groepje emigranten uit Bantan, evenals het onder beide volksgroepen geldende verbod van wajangvertoningen. En toch valt de bezoeker reeds bij de eerste kennismaking op hoe verschillend de gemoedelijkheid, de openhartigheid en de boerse eenvoud van beide volksgroepen zich uiten.
Hoe opgewekt schallen 's morgens vroeg bij de veldarbeid niet zang en roep over de b rede, bebouwde bergruggen als het eenvoudige, maar blijmoedige landvolk van het Tengger gebergte aan de arbeid is.
Welk een gemoedelijke vertrouwelijkheid, tussen Tenggerezen en Mohammedanen, wanneer op de dag van het grote Brama-feest duizenden en nog eens duizenden gezamenlijk optrekken naar de heilige vulkaan en tal van Mohammedaanse bedevaartgangers aan de heidense Tenggerese priesters om hulp en bijstand vragen bij het brengen van hun offeranden.
Hoe anders is dat alles bij de stille, ernstige Badui's, die angstvallig en voor waken, dat geen vreemdelingen in hun kerngebied, hun taneuh larangan, doordringen en dat hun, in het donkere woud verborgen heiligdom door geen profane ogen wordt aanschouwd, die alles, wat maar in de verste verte op comfort en gerieflijkheid lijkt, uit hun omgeving weren en die in hun uiterst eenvoudige bambu huizen op lage stijltjes bijna leven als een volk van kluizenaars.
En welk een merkwaardige tegenstelling: de opgewekte Sundanees, die zich in de sombere woudstreek van het Kendeng gebergte verstopte, en daar reeds vier eeuwen lang als Badui een aller soberst kluizenaarsbestaan leidt, en de rustige stille Javaan, die in de ijle berglucht van de Tengger werd tot de hedendaagse openhartige, gemoedelijke, opgewekte berg bewoner!
II. JAVA, SUNDA EN MADURA.
DE STRIJD TE BUBAT.
"Waar zal het voor mij later, na mijn dood, op uitlopen, wanneer ik nu bang zou zijn voor de dood? (1) Wanneer de koning sterft, zal zijne Majesteits dochter tezamen met moeder, de koningin, u in de dood op het slagveld volgen." (1)De prinses doelt hier op de zaligheid in het hiernamaals welke het deel wordt van vrouwen, die zich weten op te offeren bij de dood van in de strijd gevallen helden.)
Het waren deze woorden, welke volgens een oude beschrijving de Sundanese prinses Tjitrarashmi tot haar koninklijke vader sprak op een van de meest tragische ogenblikken uit de Hindoe-Javaanse geschiedenis.
Gaan wij echter eerst enige jaren in de geschiedenis van de Sunda-landen terug tot 1333,toen de insriptie van de bekende batu tulis (de beschreven steen) van Buitenzorg werd opgesteld: de oorkonde van de stichting van het West-Javaanse rijk Pakuwan Padjadjaran door de Sundanese vorst Sri Baduga Maharadja, de Ratu Dewata. Deze stichting geschiedde ongeveer in de zelfde tijd, dat in Oost-Java de energieke rijksbestuurder van het steeds in bloei en macht toenemende rijk Madjapahit, Gadja Mada, het gezag van de minderjarige troonopvolger Hayam Wuruk op hechte basis bevestigde.
In 1350 kwam de jonge vorst Hayam Wuruk aan de regering en zeven jaar later zou het drama plaats vinden, dat te allen tijde een donkere vlek zal blijven op de zo roemrijke regering van Hayam Wuruk.
Gadja Mada was nog steeds rijksbestuurder, en de jeugdige, maar toen reeds oppermachtige Marahadja van Madjapahit had zijn afgezanten naar de vorst van Pakuwan Padjadjaran gezonden, om de hand te vragen van de mooie , jonge, Sundanese prinses Tjitrarashmi.
Na enige onderhandelingen tussen de beiderzijdse gezantschappen werd de dag van het huwelijk vastgesteld en de Maharadja van Sunda besloot met de koningin en een groot gevolg mee te gaan, ten einde de plechtigheid van het huwelijk te Madjapahit meerdere luister bij te zetten.
Met grote statie vertrok het vorstelijke gezelschap uit Padjadjaran en scheepte zich in om naar Oost-Java te gaan.
Aanvankelijk verzette zich de vorst van Madjapahit tegen een dergelijk optreden; de rijksbestuurder hield echter aan, en nadat tenslotte Hayam wuruk had toegegeven, liet men de gasten de Bubat eenvoudig wachten. Natuurlijk volgde vrij spoedig een verzoek om opheldering, en toen dezed werd gegeven, weigerden de Sundanezen, zich aan de eis van de Javanen te onderwerpen. De vorst van Sunda kon zich een dergelijke vernederende behandeling, welke bovendien tegen de gemaakte afspraken indruiste, niet laten welgevallen, en al spoedig liep de onenigheid zo hoog op, dat strijd niet meer te vermijden was.
Toen besloot Ratu Dewata zijn dochter naar huis te zenden, maar zoals hierboven reeds werd beschreven, weigerde de prinses en gaf ze te kennen haar vader, wanneer hij mocht sneuvelen, in de dood te willen volgen. De tragische ontknoping van het drama zou spoedig volgen.
Reeds kort nadat de Javanen waren begonnen het Sundanese kamp te Bubat te omsingelen, trachten de verdedigers door herhaalde uitvallen de aanvallers terug te drijven. Tegen de overstelpende overmacht waren zij echter niet bestand.
De vorst, de edelen en het grootste gedeelte van de Sundanese krijgsmacht sneuvelden en een waar bloedbad bezegelde de Madjapahiitsche overwinning.
Toen de prinses het bericht van het sneuvelen van haar vorst vernam, doorstak zij zich met haar kris. Ook de koningin en de vrouwen van de aanvoerders begaven zich vervolgens naar het slagveld en doden zich zelf op gelijke wijze bij de lijken van hun echtgenoten.
Alhoewel de historische betrouwbaarheid van geschiedkundige verhalen als de Kidung Sunda dikwijls te wensen overlaat, is de beschrijving van het drama de Bubat toch gebleken in hoofdtrekken juist te zijn.
Vooral van belang voor de geschiedenis van die tijd is het inzicht, dat dit voorval geeft in de onderlinge verhouding en de rivaliteit tussen Oost- en West-Java.
SUNDA EN JAVA.
Het is bekend, dat toen de eerste Maleiers naar Java emigreerden, zij zich daar in drie onderscheiden hoofdgroepen vestigden: de Sundanezen in het westen, de Madurezen in het oosten en op het eiland Madura, van waar zij zich geleidelijk over de omliggende Kangean- en Sapudi eilanden en de noordkust van Oost-Java verspreiden, en de Javanen in het Midden- en Oost-Java.
De Sundanezen hebben zich niet verder oostwaarts verspreid dan tot daar , waar het brede berg- en hoogland van West-Java zich plotseling versmalt tot een onbetekend bergrugje. Ten zuiden van deze lage waterscheiding vormen de uitgestrekte, onbewoonbare en ongezonde moerassen langs de oevers van de Tjitanduj, een natuurlijke en deugdelijke afscheiding.
(Pemali rivier.)
In dit westelijke, ten opzichte van Midden- en Oost-Java zo geïsoleerd gelegen gebied, heeft het Hindoeïsme in de verste verte niet die invloed op ontwikkeling en beschaving gehad als in het overige Java het geval is geweest. Wel is waar zijn de eerste berichten van Hindoeïsme op Java uit de vierde en vijfde eeuw, afkomstig van het rijkje Tamura, in het westelijke deel van de Sunda landen gelegen. Maar als daarna de geweldige ontwikkeling van het Hindoeïsme zich naar Midden- en Oost-Java verplaatst blijven berichten van het bergachtige West-Java met zijn schaarse bevolking verder uiterst zeldzaam. Overblijfselen van Hindoe-monumenten zijn op West-Java dan ook zo goed als niet aangetroffen.
PAKUWAN PADJADJARAN.
Eerst uit het begin van de 14e eeuw zijn de berichten uit Sunda iets uitvoeriger, In die tijd was de kraton van de vorst gebouwd in de dichte nabijheid van het zuiden van het tegenwoordige Buitenzorg, en het is zelfs gelukt om de spore n van de omwalling bij de halte Batutilis terug te vinden.
De ligging van de kraton Pakuwan bij Buitenzorg, de vindplaats van de oorkonden van 1030 bij Tjibadak, een dertig kilometer zuidelijker, en van de oorkonden van het rijk Tamuma uit de 4e en 5e eeuw tussen Buitenzorg en Batavia (Jakarta) wijzen er wel sterk op, dat het gebied om en bij Buitenzorg steeds een belangrijke plaats in de geschiedenis van Sunda heeft ingenomen. Het is niet onmogelijk, dat na het eerder beschreven drama bij Bubat in 1357, Madjapahit enige tijd een staatskundig overwicht over Sunda heeft gehad.
( Compositie tekening met restanten van het kraton.)
Lang heeft dit echter niet geduurd, want als in de 15e eeuw de macht van de Madjapahit begint te tanen, weet Padjadjaran zijn onafhankelijkheid volkomen te herwinnen.
Toen de Portugezen omstreeks 1500 in de archipel aankwamen, troffen zij op Werst-Java nog steeds het rijk Padjadjaran aan met als hoofdstad Pakuwan en tal vanhavem plaatsen, waarvan Bantan, Sunda Kelapa (Batavia) , Pontang, Tjikandi, Tangerang en Tjimanuk de voornaamste haven.
SUNAN GUNUNG DJATI.
In 1522 sloten zij met de Hindoe-vorst een verdrag, waarbij zij verschillende handelsvoordelen wisten te bedingen en het recht kregen om in Sunda een fort te bouwen. Van de zijde van Padjadjaran hoopte men aldus krachtige bondgenoten te winnen voor de driegende strijd tegen de de zich steeds uitbreidende Islam. Toen de Portugezen echter in 1527 terugkeerden om met de bouw van het fort een aanvang te maken kwamen zij juist te laat.
Een zekere Faletehan, ( Faletehan was iemand van lage afkomst, die na de verovering van Pasai, de noordkust van Sumatra, door de Portugezen in 1521, zijn land had verlaten, zich enige jaren te Mekka op de studie van de Islam had toegelegd, en vervolgens enige tijd op Midden-Java en Demak en Djapara godsdienstonderwijs had gegeven, Na zijn huwelijk met de zuster van de sultan van Demak, Pangeran Trenggana, begaf hij zich naar West-Java om daar de nieuwe leer te verkondigen en de vijanden van de Islam te bestrijden.) een zwager van de sultan van Demak, had, gesteund door Demakse troepen, Bantam en Sunda Kelapa veroverd; en toen kort daarop een van de schepen van het Portugese eskader, door belopen, bij Sunda Kelapa op het strand liep, werd de niets kwaads vermoedende bemanning door de Mohammedaanse veroveraars vermoord. Ofschoon de Hindoe-vorst bij de verovering van Sunda Kelapa was gesneuveld, waande Faletehan het niet, de hoofdstad Pakuwan in het binnenland aan te vallen. Het heeft dan ook tot 1579 geduurd, eer ook Pakuwan in han den van de Mohammedanen viel. Des te meer had de kuststreek van West-Java de belangstelling van Faletehan, die feitelijk als een vazal van de sultan van Demak optrad. In enkele jaren tijd islamiseerde hij de gehele noordkust tot en Ceribon en Galuh, en bracht hij de het gehele kustgebied van Sunda tot onderwerping.
In 1552 droeg hij de regering van Bantam op aan zijn oudste zoon Maulan Ahasanudin om zichzelf te Ceribon te vestigen.
Gedurende zijn laatste levensjaren was het reeds aan achter=kleinzoon, die het bewind in Ceribon waarnam; toen Faletehan in 1570 overleed, volgde de laatste hem op onder de naam Panembahan Ratu.
Als laatste rustplaats van de stamvader van de sultans van Batam en Ceribon, maar ook als "kramat", heilig graf, van een van de meest geëerde wali's van West Java staat het dan ook in een reuk van grote heiligheid.
Hij zelf leeft in de herinnering van de bevolking voort als een van de wali's, heilige mannen, verspreiders van de nieuwe leer, Sunan Gunung Djati.
MIDDEN- EN OOST-JAVA VOOR 1042.
In scherpe tegenstelling tot de luttele gegevens uit Sunda zijn op Midden- en Oost-Java tal van overblijfselen nagelaten welke even zovele getuigenissen geven van één groot, duizendjarig bloeitijdperk van Hindoe-Javaanse kunst en grote machtsontwikkeling.
Reeds kort na de aanvang van deze beschavingsperiode bouwden de Çailendra-vorsten van het Zuid-Sumatraanse rijk Çriwidjaja hun schitterende tempelcomplexen in Midden-Java (600-800).
Als zich dan echter ongeveer 850 het gezag van de vorsten van Midden-Java herstelt, doet dit aan de verdere bloei van de Hindoe-Javaanse beschaving niet de minste afbreuk, evenaart de grootse opzet van de tempelbouw op Midden-Java, die uit de Çailendra-tijd. Ook de politieke betekenis van Java ontwikkelt zich in stijgende lijn; en nadat omstreeks 928 het machtscentrum zich naar Oost-Java heeft verplaatst, begint het zelfs aanvallend op te treden tegen het machtige Çriwidjaja in Zuid-Sumatra`.
In 1007 ging het rijk van de Javaanse koning Dharmmangça catastrofaal ten onder. Het is intussen bekend, dat de jeugdige maar beroemde koning Erlangggga (1010-10420) in korte tijd het ten gronde gaande rijk en het verloren prestige wist te herstellen; en dan breekt een tijdperk aan, waarin beide grote rijken elkander voorlopig met rust laten. Çriwidjaja beperkt zich tot het westen van de archipel en het Maleisische schiereiland, terwijl Java zich tot een handelsstaat begint te ontwikkelen en zijn aandacht meer aan het oosten van de archipel begint te wijden.
Merkwaardig is wel het besluit van Erlangga, die op zo grondige wijze de eenheid van zijn rijk wist te herstellen, om bij zijn aftreden in 1042, zijn gebied in twee kleinere rijken te verdelen: Djanggala met Surabaya in het oosten en Kediri met de gelijknamige hoofdstad in het westen.
KEDIRI.
Met het jaar 1042 vangt dan ook het Kedirische tijdperk aan (1042-1222), want terwijl Djanggala al spoedig in betekenis achteruit gaat en tenslotte als zelfstandig rijk weer geheel verdwijnt, wordt Kediri het centrum waar de macht van Oost- en Midden-Java en de Hindoe-Javaanse beschaving zich in zijn volle kracht zal ontplooien. Vooral de letterkunde gaat een tijdperk in van grote bloei. Erlangga's regering, het oudst bekende Javaanse dichtwerk, de Ardjunawiwaha, het licht. Deze eersteling werd in de Kediri-tijd door tal van anderen gevolgd, waarvan de bekendste en ook de populairste, de in 1157 verschenen Bharatayuddha, later zelfs in het Nieuw-Javaans is bewerkt.
Zie vervolg: JAVA. TWEEDE DEEL. 1934. (DEEL3)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten