maandag 1 juli 2013

NHP SAGRES. SAIL DEN HELDER. (DEEL 9)

SAGRES.

Sagres is een kaap op een schiereiland in Algrave het zuidelijkste deel van Portugal.
Het is ook de plaats waar Henrique Navegador, bekend onder de naam 'Hendrik de Zeevaarder, op 13 november 1460 overleed. Linksboven op de landtong ligt het fort Sagres.

HENDRIK DE ZEEVAARDER.

Hij was de derde zoon van koning Johan I van Portugal en zijn vrouw Filippa van Lancaster. Hij werd op 4 maart 1394 in Porto geboren. Zelf was hij geen echte zeevaarder, maar stichtte de maritieme academie te Sagres ter verbetering van de navigatie van de Portugese schepen op hun wereld ontdekkingsreizen.
( Lees op Google artikel Hendrik de Zeevaarder van dit weblog.) 

DE NHP SAGRES III.


( De Sagres III bij het binnenlopen van Den Helder.)

De Sage III is het derde schip van de Portugese Marine met deze naam als opleidingsschip en is sinds 1961 in de vaart.
De driemaster werd te water gelaten op de Duitse scheepswerf, Blohm & Voss, in 1937 onder de naam Albert Leo Schlageter voor de Duitse Marine. De Sagres III is een zusterschip van de Gorh Fock, de Horst Wessel en het Roemeense opleidingsschip Mircea.
 


Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het schip gebruikt als een 'kantoor'schip. In  1944 werd het schip eenmalig ingezet in de Baltische Zee, alwaar ze op een zeemijn liep en naar een haven moest worden gesleept. Uiteindelijk kwam het schip in Flensburg aan de kade te liggen. 


( Het boegbeeld van de Sagres III, voorstellende Hendrik de Zeevaarder.)

Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog werd het schip door de Verenigde Staten van Amerika in beslag genomen en in 1948 voor een symbolische bedrag van $5.000 dollar verkocht aan Brazilië, waar ze ging zeilen als Marine opleidingsschip onder de naam Guanabara.


In 1961 kocht de Portugese Marine het schip ter vervanging van hun oude opleidingsschip de Sagras II.
De oude Sagres II werd verkocht aan Duitsland en licht in de haven van Hamburg als een museumschip onder de naam Rickmer Aqua. De Portugese Marine doopte de Guanabara om tot Sagres III.


De Sagres III is een schip van het type: Bark. Ze heeft een lengte van: 89 meter, een breedte van : 12 meter en een diepte van : 5,2 meter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten