zondag 2 september 2012

ROTTERDAM SPIDO HAVENRONDVAART. (DEEL 3)     SPIDO HAVENRONDVAART ROTTERDAM. (3)


Op de terugweg passeren we het oude terrein van de RDM, Rotterdamse Droogdok Maatschappij, toen een scheepswerf voor nieuwbouw, reparatie en machinebouw.


Het bedrijf werd in 1902 opgericht en werd in 1996 failliet verklaard. De RDM was toen een onderdeel van de Rijn-Schelde-Verolme-Groep. Hierna heeft het bedrijf nog een tijdje als Marinewerf dienst gedaan. Op deze werf werd ook het passagiersschip de s.s.Rotterdam gebouwd en in 1958 te- watergelaten door koningin Juliana.
In 1998 werd het fraaie cruiseschip de s.s.Rotterdam uit de vaart genomen en door de RDM b.v. aangekocht en hiermee gered van de sloop. Na de nodige ingrepen ligt het schip nu sinds 4 augustus 2008, als een onderdeel van de s.s.Rotterdam b.v, afgemeerd aan het Derde Katendrechtse Hoofd, als een multifunctioneel centrum, hotel en restaurant. Het schip is geheel in de originele kleuren geschilderd.
Van het oude stadsdeel Katendrecht, het vroegere China-town van Rotterdam, is weinig meer terug te vinden. Ook hier aan de oever van de Nieuwe Maas moderne hoogbouw.
Na nog even de Rijnhaven gedeeltelijk te zijn ingevaren konden we nog een blik werpen op het Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, en omhoog kijken naar de bestaande en in aanbouw zijn de sky-line. Dit was het einde van de rondvaart en keerden we terug naar het ponton van de Spido. Het was een vaart met mooi droog zonnig weer en een frisse wind.Geen opmerkingen:

Een reactie posten