maandag 2 mei 2011

STADHUIS van ROTTERDAM.

ROTTERDAM - STADHUIS.


Met de bouw van het stadhuis in 1920 werd ook gelijk de binnenstad van Rotterdam gesaneerd. Burgemeester A.R.Zimmerman wilde een nieuw stadhuis aan een statige boulevard voor een groot stedelijke uitstraling. Hiervoor werd de Coolvest gedempt, dit werd de huidige Coolsingel.
Tevens werd de volkswijk rond de Zandstraatbuurt met de grond gelijk gemaakt.Voor de bouw van het stadhuis werd een prijsvraag gehouden. Deze prijsvraag werd gewonnen door de Delfse architect professor Henri Evers met zijn ontwerp een stadhuis in neo-renaissance stijl.


In de centrale hal van het stadhuis staat een beeld van David, voorstellende de spreuk; STERKER DOOR STRIJD.


Het stadhuis is symmetrisch van opzet met centraal de hoofdentree. De raadzaal en burgerzaal, voorzien van een balkon aan de Coolsingel, liggen op de eerste etage aan weerszijde van de centrale hal. Het gebouw bestaat uit vier vleugels van vier bouwlagen rond een openbaar binnenhof. In totaal beslaat het stadhuis een oppervlakte van 86 bij 106 meter. De hoge toren, van 71 meter, boven de centrale hal domineert het gehele gebouw. De gevels zijn van zandsteen opgetrokken en de trapgevel boven de entree verwijst naar de Hollandse 17e eeuw.
Buiten rechts tegen de voorgevel staat het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt.


De wapens op het stadhuis verwijzen naar de deelgemeenten van die tijd. In een nis in de voorgevel staat een levensgroot beeld van Johan van Oldenbarnevelt die in 1576 Pensionaris werd van de stad Rotterdam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten