woensdag 11 mei 2011

DE ZELDZAME BLOEM VAN.......DE ZELDZAME BLOEM VAN . . . 
Enige dagen geleden sprak een bekende me aan toen ik in de tuin aan het werken was. Hij had in zijn voortuin een plant staan met een bloem zo mooi, die ik niet in mijn tuin had staan. Alleen hij wist geen naam van deze bloeiende plant. In de namiddag er even langs gereden, toen ik boodschappen ging doen, en wat wat het voor een plant? Een Lupine, dus niet zo zeldzaam als men dacht, maar wel mooi.

DE 'CHÂTELAINE' LUPINE.


De "Châtelaine' Lupine (roze met witte vlag) is een van de gecultiveerde Lupine soorten zoals: de 'Chgandelier' (goudgeel), 'My Castle' (steenrood), 'The Govenor' (blauw met witte vlag) en de 'Noblemaiden' (eerst roomwit, later wit).

De Lupine is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Dit geslacht telt zo'n 200 soorten en veel wilde als gecultiveerde. In Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine (Lupinus polyphyllus) in het wild voor. Deze soort is in het begin van de 19e eeuw uit Noord-Amerika ingevoerd. Ze kunnen afhankelijk van het soort een hoogte bereiken die varieert van 50 cm tot wel 2 meter. De bloeitijd is van juni tot oktober. Ze houden niet van kalkrijke grond.
Vermeerderen van de plant door middel van zaaien of door wortelstekken. De jonge witte wortelstekken kunnen worden uitgeplant. Door zaaien kunnen er nieuwe kleurcombinaties ontstaan.Lupines kunnen stikstof uit de lucht binden en daarmee de grond te verrijken. Drie soorten worden gekweekt als voedsel voor mens en dier. De blauwe, gele en witte lupine. De eerste twee worden in Nederland ook verwilderd aangetroffen. Australië is met 87%, bijna 1 miljoen ton, de grootste producent van de wereld. Lupinemeel werd verwerkt in voedingsmiddelen zoals pasta's, koekjes, pannenkoekmeel en snacks. Mensen die allergisch zijn voor pinda's zijn ook voor het lupinemeel allergisch. Lupinemeel is een goede vervanger van genetisch gemanipuleerde soja.
Een kleiner soort gele lupine wordt op akkers geteeld en voordat de bloem gaat zaad schieten als bemesting omgeploegd. Veel zanderige bermen langs de wegen worden vaak gesierd door talrijke bloeiende lupines.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten